Ако кръвната ви група е 0, ето 8 неща, които трябва да знаете

Ако кръвната ви група е 0, ето 8 неща, които трябва да знаете

Човешката кръв е класифицирана за първи път в 4 добре известни типа през първото десетилетие на 1900 година от Карл Ландстейнер, австрийски лекар. Важно е да се знае кръвната група за спешни случаи, тъй като кръвта е от решаващо значение за безопасни трансфузии. Оказва се обаче, че кръвните характеристики също могат да повлияят на нашето здраве и, както някои хора вярват, нашето богатство и характер.

Ето няколко научни факти и любопитни теории за кръвта тип О:

1. Как се определят кръвните типове?

Кръвните типове или кръвните групи се класифицират според наличието или отсъствието на определени антигени, които могат да предизвикат имунен отговор, когато са чужди на тялото. Тези антигени могат да накарат имунната система на пациента да атакува трансфузираната кръв. Ето защо е толкова важно да знаете кръвната Ви група и да сте наясно с безопасните видове кръв за кръвопреливане.

2. Характеристики на кръвна група 0

Има 4 основни кръвни вида, определени от наличието или отсъствието на А и В антигени в повърхността на червените клетки и А и В антитела в плазмата. В допълнение към антигени А и В, има протеин, наречен Rh фактор, който може да присъства или да липсва. Общо, това съставлява 8 кръвни типа: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + и AB-. Типът О кръв няма нито А, нито В антигени в червените кръвни клетки, но има и А и В антитела в плазмата. Типът О + е най-честият кръвен тип, който представлява 37% - 53% от хората в различни етнически и расови групи.

3. Хората с кръв от тип 0 са универсални донори

Хората с тип О+ кръв могат да дарят кръвта си и на 4-те групи, но само на хора с положителна подгрупа (О +, А +, Б +, АБ +). Червените клетки от тип О могат да бъдат трансфузирани до всичките 8 подгрупи, което го прави универсален кръвен тип, който винаги е необходим за спешни трансфузии. Тип О- кръв се прелива в спешни случаи, когато е важно да се спаси животът на пациента. Нещо повече - тип "О" - кръвта е най-безопасната за новородени бебета, чиято имунна система е недостатъчно развита.

4. Хората с кръвна група 0 могат да получават кръв само от същата кръвна група- 0

Хората с тип О+ кръв могат да получават кръв от хора с О и О- типове, докато тези, които имат тип О- кръв, могат да получават само една кръвна форма от тип О. При спешни случаи, когато тип О- кръв е в недостиг, тя може да бъде заменена с тип О + кръв.

5. Здравословни рискове

Според учените съществуват начини, по които биохимията на кръвта определя нашето здраве. Въпреки че влиянието на видовете кръв върху здравето ни все още е в процес на изследване, съществуват някои теории за здравните рискове и ползите за хората с различни видове кръв. Счита се по-специално, че хората с кръвен тип О могат да бъдат по-податливи на някои бактериални и вирусни инфекции, отколкото други кръвни групи, включително тежки такива като чума, холера, паротит и туберкулоза. Някои проучвания показват също, че индивидите от кръвна група О имат 35% по-висока честота на язва на дванадесетопръстника в сравнение с тези с А, В и АВ кръвни типове.

6. Ползи за здравето

Хората с кръвна група O имат най-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето в сравнение с хората с кръвни типове A, B и AB. Проучванията показват, че индивидите, които не са от 0 кръвна група, имат 25% по-висок риск от развитие на рак на панкреаса, отколкото хората с кръв тип О. Нещо повече, хората с кръвна група О имат по-малък риск от развитие на заболявания на кръвообращението и когнитивни разстройства. Въпреки това поддържането на здравословен начин на живот и контролирането на рисковите фактори за здравето е от решаващо значение за избягване на болести, без значение какъв тип кръв имате.

7. Кръвна група 0 и начинът на хранене

Вероятно сте чували, че има диети, които се определят от кръвната група. Според някои специалисти, трябва да се ядат определени продукти, които са подходящи за кръвната група. Независимо от голямата им популярност, диетите според кръвната група нямат научни доказателства и не са общоприети. По-добре е да спазвате диета, изготвена специално за вас, според здравословното ви състояние и спецификите на организма ви, вместо да следвате диета, изготвена за кръвната ви група като цяло.

8. Кръвна група 0 и характерът

Влиянието на кръвната група върху характерните черти на хората е доста спорно, но тази теория е много популярна в някои страни, по-специално в Япония. Телевизионни предавания, вестници и списания често публикуват хороскопи за кръвна група и диаграми за романтична съвместимост, а японските манга, аниме и видео игри споменават кръвните типове на героите. Японците вярват, че хората с кръвна група O са щедри, страстни, социални и финансово успешни и че най-доброто романтично съвпадение е между хората от тип О и тип А.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay