Защо стресът може да предизвика хаос в месечния ви цикъл?

Защо стресът може да предизвика хаос в месечния ви цикъл?

Има много неща в ежедневието ни, които ни стресират. От нашите лични взаимоотношения, до събитията на работното място и това, което се случва в света. А целият този стрес може да повлияе зле на здравето ни. Стресът, както физическия, така и психическия може да завреди на тялото ни и особено на месечния цикъл. 

Физическият стрес, причинен от интензивно физическо натоварване, екстремни диети или тежки лишения от сън, може да повлияе на менструациите, като ги направи слаби и през голям период от време. Жените, които участват в маратони или играят на Олимпийските игри, понякога нямат менструация с месеци. Това се дължи на опитите ни на тялото ни да предотврати бременност в този период на стрес и напрежение. Мозъкът буквално спира да комуникира нормално с вашите яйчници, доказателства за които могат да се видят при изследване на хормони. 

Важно е да се отбележи, че плодородието се намалява през това време, но не изчезва напълно. Липсата на менструация не е надежден метод за контрол на раждаемостта. 

Стресът работи на физиологично ниво, за да промени нивата на кортизол. Интересно е, че има връзка между контрола на хормона на стреса в хипофизната жлеза на нашия мозък и други хормони, освободени от хипофизата. Основните хормони, които регулират функцията на яйчниците, овулацията и менструалния цикъл, се освобождават от хипофизата. Тези хормони са необходими в определени количества, за да подготвят тялото за бременност, за да предизвикат отделянето на яйцеклетка, както и да поддържат / подготвят за ранна бременност и контролират регулацията и времето на менструалния цикъл. Стресът и хормоните на стреса могат да пречат на регулирането и промените в менструалния цикъл. Промените в хормоналните нива могат да доведат до ранни, закъснели или дори прескочени менструални цикли. 

Емоционалният стрес изпраща подобни стрес хормони в тялото ни. Обикновено жените имат неочаквана менструация или много тежка и болезнена менструация, когато им се случва нещо важно и стресиращо в живота или им предстои нещо голямо- смяна на работа, местене в друг град и т.н. Всяка жена има колебания в менструалния цикъл, но ако са прекалено чести, трябва да посетите лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay