Какво е предменструално дисфорично разстройство и защо не бива да го пренебрегваме?

Ето какво представлява

Какво е предменструално дисфорично разстройство и защо не бива да го пренебрегваме?

Ще бъде наистина трудно да намерите жена, която не е имала ПМС никога през живота си. Вече всички сме свикнали с менструалните спазми, промените в настроението и странните желания за храна. Може да сте чували за предменструално дисфорично разстройство (ПДР), което звучи като ПМС, но в действителност е съвсем различно.

Някои лекари описват ПДР като "ПМС на стероиди", тъй като много от симптомите са общи, но при ПДР са много по-екстремни и често оказват влияние върху ежедневието ни. Това са физически и / или емоционални симптоми, които се появяват в определено време от цикъла, между овулацията и появата на менструацията.

С други думи: вашите менструални спазми са толкова тежки, че не можете да отидете на работа или да се срещнете с приятели или вашите промени в настроението са толкова сериозни, че не спирате да се карате с всички около вас. Може да почувствате емоционална нестабилност, която ви изкарва извън контрол.

Това може да ви звучи като обикновен ПМС, но ПДР не е обикновен ПМС. Ако забележите, че симптомите на ПМС са прекалено сериозни и пречат на нормалния ви живот, време е да се замислите дали не страдате от предменструално дисфорично разстройство.

Също така трябва да знаете, че симптомите на ПДР изчезват, когато менструацията свърши. Ако проблемите ви продължават, след като менструацията е свършила, вероятно проблемът е друг и трябва да се консултирате със специалист. За да се счита, че имате ПДР, симптомите трябва да бъдат в продължение на няколко месеца.

Най-често срещаните физически симптоми:

Подуване на корема

Умора

Главоболие

Болки в ставите

Болки в гърдите

Това са емоционалните странични ефекти:

Депресия

Паник атаки

Плач

Затруднено концентриране

Ако тези симптоми ви звучат познати, говорете с вашия лекар. Около 8 % от жените има ПДР. Въпреки че няма лечение за него, има методи за потискане на симптомите и подобряване на качеството на живот.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay