Как да разберете, че сте в кетоза?

Как да разберете, че сте в кетоза?

"Кетоза" може да ви звучи като сложен медицински термин, но всъщност не е толкова сложно. Всъщност, това е "кето" в кето диетата. Ако спазвате тази диета, това, от което трябва да се интересувате, е да влезете в кетоза.

Ако не сте запознати, кето диетата е диета с много високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Целта е да влезете в състояние, наречено кетоза, което представлява метаболитно състояние, при което голяма част от енергията се осигурява от мазнините. Случва се, когато кръвната захар (глюкоза) е ограничена и тялото не може да я използва като източник на енергия. Предизвиква се чрез спазване на нисковъглехидратна диета, каквато е кето диетата, при която се консумират едва от 20 до 50 грама въглехидрати на ден.

Има само един проблем. Как да разберете, че сте в кетоза? Ето 5 признака:

1. Лош дъх 

Един от основните признаци на кетоза е лош дъх. Когато сте в това състояние, тялото ви разгражда мазнините и протеините за енергия, създавайки странични продукти, които трябва да бъдат елиминирани. Има няколко начина, по които това се случва, чрез урина, изпражнения, пот ... и дишане.

Страничният продукт на това разграждане на мазнините и протеините в енергия е кетонното тяло, наречено ацетон. Малко количество ацетон не оказва влияние, но по-голямото причинява неприятен мирис на дъха. Това е знак, че сте в кетоза и вие изгаряте протеини или мазнини като източник на енергия.

2. Чувствате се много изморени

Когато сте в кетоза, тялото ви се обърква от факта, че няма нормално количество въглехидрати, което да гори за енергия. В резултат на това се чувствате напълно изтощени. 

3. ...Но след това сте супер енергични

В крайна сметка, тялото ви разбира, че може да се справи добре, като изгаря мазнините и протеините за енергия, така че започвате да се чувствате по-енергични. Но това вероятно е плацебо ефект, като се има предвид, че това е просто подобрение от чувството на супер умора.

4. Апетитът ви намалява

Това е явление, което се случва, но не е напълно ясно защо. Има някои теории, обаче. Възможно е бактериите в червата да се променят поради новата ви диета. Може да се окаже, че кетоните засягат хипоталамуса в мозъка ви и причиняват различно освобождаване на хормони, което ви прави по-малко гладни. Каквото и да е, не е необичайно да се чувствате по-малко гладни, когато влизате в кетоза.

5. Прекарвате много време в тоалетната

Когато започнете кето диетата, в началото ядете някои сериозни мазнини, и тялото ви просто не е готово за това. Тялото ви не ги смила правилно и бактериите в червата не могат да се справят. Това може да доведе до диария или временно разстройство, наречено стеаторея. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

40 11
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay