Кои храни трябва да ядат бременните жени седмица по седмица, за да имат по-здраво бебе

Кои храни трябва да ядат бременните жени седмица по седмица, за да имат по-здраво бебе

Повечето хора знаят какво трябва да включва здравословната диета. Но по време на бременността потребностите на тялото се променят, което означава, че се нуждае от допълнителни протеини, витамини и минерали. Всъщност по време на втория и третия триместър тялото може да се нуждае от допълнителни 300-500 калории всеки ден, за да задоволи калорийните нужди на майката и нероденото дете. Майката ще се нуждае от приблизително същото количество допълнителни калории дневно след раждането, през първите няколко месеца от кърменето.

Анализирайки многото хранителни вещества, които са необходими по време на бременността, подготвихме списък с храни, които бременните жени трябва да ядат по време на всяка седмица от бременността.

Първите седмици

През първите седмици на бременността, това, което ядете, ще служи като хранителен резерв за вас и вашето бебе. Ето защо е много важно да натрупате всички необходими хранителни вещества. Храните, богати на фолиева киселина, са правилното нещо за ядене на този етап, тъй като помагат в ранното развитие на гръбначния стълб. Зелените храни също могат да помогнат за облекчаване на сутрешното гадене, тъй като те са богати на магнезий.

Ето кои са подходящите храни:

листни зеленчуци

броколи

яйца

бобови растения

От 4-та до 12-та седмица

Около 6-та седмица от бременността, червените кръвни клетки на бебето започват да се образуват и сърцето му започва да изпомпва. На този етап трябва да консумирате богата на желязо храна, за да подпомогнете процеса. Желязото, намиращо се в не-вегетарианска храна, се усвоява по-лесно от тялото, но ако сте вегетарианец, можете да ускорите процеса на усвояване на желязо чрез пиене на плодови сокове като портокалов сок, богат на витамин С.

Ето какво трябва да консумирате:

млечни продукти

яйца

месо

морска храна

Към края на първия триместър мозъкът на бебето започва да се развива по-бързо от всяка друга част на тялото. Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини и DHA на този етап, ще осигури хранителните вещества, необходими за подпомагане на този процес.

Ето какво да хапвате:

скумрия

сардини

витаминни добавки, съдържащи EPA или DHA

Седмици от 13 до 28 

Това е решаващ етап, тъй като бебето се развива бързо. През този период се нуждаете от много хранителни вещества.

Бета-каротин и DHA за очите

моркови

сладък картоф

спанак

скумрия

сардини

Калций за развитие и укрепване на костите

мляко

кисело мляко

тофу

сирене

сардини

Витамин D за подпомагане на абсорбирането на калция

сардини

херинга

пълномаслено мляко

Цинк за производството, ремонта и функционирането на ДНК

червено месо

миди

боб

ядки

пълнозърнести храни

млечни продукти

Седмици от 29 до 40

Когато започнете да приближавате последните седмици на бременността си, има много неща, които трябва да добавите към вашата диета.

Витамин К за подпомагане на съсирването на кръвта

зеле

спанак

зелена салата

броколи

карфиол

зеле

Калций и магнезий за по-силни кости

мляко

сирене

бобови растения

авокадо

банан

малини

Селен за добра белодробна функция

бразилски ядки

яйца

кафяв ориз

След раждането

Много е важно да се грижите за себе си след раждането. Това, което ще ядете сега, ще повлияе на хранителните вещества, които бебето получава чрез кърмата. Освен това е важно и вие да сте здрави.

Мед, за да се намали възпалението

сусам

бадеми

кашу

Бета-каротинът подпомага развитието на очите на бебето. Очите на бебето продължават да се развиват до 6 месеца след раждането. Така че приемането на храна, богата на бета-каротин, ще даде възможност на бебето да получи ползите от нея чрез кърмата.

моркови

сладък картоф

Висококалоричните храни са важни! Жените се нуждаят от около 300 допълнителни калории всеки ден през първите няколко месеца от кърменето, затова не гладувайте.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay