Помага ли ябълковия оцет при екзема? Ето какво казват специалистите

Помага ли ябълковия оцет при екзема? Ето какво казват специалистите

Всеки, който е бил диагностициран с екзема, е запознат с процеса на опити за лечение след лечение и мехлем след мехлем. Хиляди продукти се представят като чудо, а в блоговете и сайтовете има хиляди методи за домашно лечение на екзема. Както при всеки тип кожа или заболяване, това, което изглежда като чудо за един човек, може да не работи за друг. Днес, с помощта на трима дерматолози, изследваме темата за използване на ябълков оцет за лечение на екзема.

Какво е екзема?

"Екземата е състояние на кожата, характеризиращо се с кожа, която реагира спонтанно на сухота или потенциални алергени, като развива обриви. Това е най-вече генетично. Децата често имат екзема. Екземата при възрастните идва в различни форми, които могат да бъдат предизвикани от стрес и много суха кожа, както и алергени ", обяснява д-р Анна Гуанче. "По принцип екземата е състояние на кожата, при което определени участъци от кожата се възпаляват, сърбят и стават груби. Състоянието може да доведе и до болезнени и неприятни мехури".

Ябълков оцет за екзема

Както вероятно сте наясно, опитвайки се да задоволите този сърбеж с помощта на ноктите си, само засилвате проблема. Как да успокоите бедната си, възпалена кожа? Има многобройни лекарства без рецепта и мехлеми, които могат да ви помогнат. Също така, все по-често срещаното временно лечение е ябълков оцет. Но всъщност работи ли?

Според д-р Гуанче, орално приеманият оцет може да има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на кожата. Тя добави, че локално прилаганият оцет може също така да намали повърхностните бактерии, които се появяват, когато кожната бариера е нарушена.

"Кожата е отворена и може да е склонна към инфекция, което прави сърбежа и зачервяването по-лоши. Ябълковият оцет убива бактериите на повърхността на кожата и изглежда "изсъхва" повърхностно заразената кожа", обясни д-р Първиша Пател, сертифициран дерматолог и основател на грижа за кожата Виша.

Оцетната, млечната и ябълковата киселини притежават антимикробни и антисептични свойства, които помагат за борба с кожни инфекции, причиняващи екзема. Въпреки това, отбеляза д-р Гуанче, ябълковият оцет е доста миризлив, и може да бъде трудно да се отървете от миризмата.

Инструкции за приложение

Дерматолозите препоръчват прилагането на оцет с чисто памучно тампонче върху малка част от кожата, за да установите как ви действа.

След това, ако оцетът ви е понесъл добре, трябва да напоите по-голямо парче памук, с повече оцет и да го приложите върху проблемната зона. Трябва да е добре напоено, за да влезе оцет в малките пукнатини на кожата.

Можете да разредите оцета с вода за по-лек ефект.

"Добавете две чаши ябълков оцет в топла вана и се накиснете в нея за около 30 минути, за да спомогнете за успокояване на кожата. Това работи най-добре, когато се извършва три до четири пъти седмично. 

Други лечения за екзема

Преди всичко, ако страдате от екзема, посещение при дерматолога трябва да бъде във вашия приоритетен списък със задачи.

"Той или тя ще ви даде добър план за действие и вероятно ще включва локални противовъзпалителни средства - стероидни и нестероидни - както и антихистамини", каза д-р Гуанче. "Също така е добре да използвате овлажнител и да взимате къси, хладни душове, тъй като горещите душове изсушават кожата. Трябва да избягвате изсушаването на кожата с дълги, горещи вани".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay