Учените твърдят, че приятелите ни влияят на килограмите ни

Учените твърдят, че приятелите ни влияят на килограмите ни

Да, това е страшна, но истинска история. Вашата приятелка, вашият приятел, приятелка на сестра ви или дори самата ви сестра, могат да повлияят на теглото ви.

Както при всяка болест, тайната е превенция или иначе казано да не допускате да качите излишни килограми. 

Ето как се случва това и какво можете да направите:

Научна основа

В проучване, публикувано от New England Journal of Medicine, се казва, че затлъстяването отговаря на модела на социална зараза. Тази идея беше представена от двама изследователи - Никълъс А. Христакис и Джеймс Х. Фаулър, които анализираха тенденцията към повторение на поведението сред социалните мрежи. Те разглеждат 12 000 възрастни и техните социални взаимоотношения. За тази цел те създадоха карта с точки и линии, представящи социалните връзки на тези хора. Графично, когато точката става по-голяма, или с други думи става по-дебела, точките около нея също стават по-големи.

Рискът

Графиката определя процентите на вероятностите за "заразяване". Рискът от затлъстяване ще се увеличи с 57%, ако вашият приятел започне да наддава килограми, с 40%, ако това е вашата сестра, и с 37%, ако това е вашият партньор.

Близост

Няма да затлъстеете, ако се разминете със затластял човек на улицата. Нито пък, ако става дума за приятел на ваш приятел. Трябва да имате по-близка връзка с въпросния човек, за да има той влияние върху вашето тегло.

Разтоянието няма значение

За авторите на това изследване социалното разстояние е по-важно от действителното географско разстояние. Ако човекът ви е наистина близък, но сте разделени- живеете далече един от друг, това не означава, че той няма да има влияние върху вас.

Стандартизация

В основата на всичко стои стандартизацията на това каква е подходящата телесна маса, т.е. някои хора може да мислят, че е добре да имат наднормено тегло, ако и хората около тях са с наднормено тегло. "Вие формирате представа за това какво е приемливо тяло според това, което виждате около вас", обяснява Христакис.

Това не е единствената причина

Разбира се, телесната маса не се получава само като гледате как някой около вас качва килограми. Това се дължи на хранителни навици и липса на физически упражнения; медицинските, генетичните и екологичните обстоятелства, а дори и хранителната политика. Това изследване е само индикатор за социалната причина, поради която спираме да обръщаме внимание на нашето тяло и неговите нужди.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay