"Има време да опиташ алкохол!" - посланието на "Родителски срещи в бар: Малки срещи на големи теми"

Тази година проектът става на цели 4 години

"Има време да опиташ алкохол!" - посланието на "Родителски срещи в бар: Малки срещи на големи теми"

Да се говори с децата за алкохол е изключително важно. И още по-важно е да уцелим точния момент, за да бъде това превенция, а не интервенция. Предложения за първи стъпки в разговорите ни дава програмата "Родителски срещи в бар: Малки срещи на големи теми". 

Тази година проектът става на цели 4 години и основателите му се шегуват, че, ако бяха ученици, вече щяха да са четвъртокласници. Ето защо те направиха пресконференция, с която изясниха какво са свършили за това време. 

За тях, именно децата в тази възраст -10-11 години, са тези, с които трябва да се говори за алкохол, за употребата му и за злоупотребата с него. 

Те са избрали децата от тази възраст, защото, ако се пропусне този разговор сега, след това може да е късно.

Също така с влизането в тинейджърската възраст, вкусовите рецептори на децата се променят, затова те трябва да знаят вече за алкохола. Дори вашето дете преди да се е отвращавало от вкуса на бирата, то с порастването му, това може да се промени. И когато с него е проведен навреме този така важен разговор, то ще знае много неща и защо не бива да посяга към него.

Децата проявяват интерес дори в по-ранна възраст, смята психоложката Яна Алексиева. 

Те проявяват голям интерес към живота на възрастните, затова лесно може да им обясните защо не бива да бързат с алкохола и защо възрастните могат да го употребяват, а децата не. 

Емил Джасим изтъкна, че най-главната цел на проекта е да кажат на учениците "Има време". Децата има време да опитат алкохол, а дотогава родителите са тези, които могат да ги насочат към други дейности като трениране на някакъв спорт, пускане на хвърчило, плуване, ходене в планината и какво ли още не.

"Има време да опиташ алкохол!" - посланието на "Родителски срещи в бар: Малки срещи на големи теми"

Емил Джасим и Яна Алексиева

Като най-важен резултат организаторите отчитат това, че са успели да възстановят връзката между родителите и децата и родителите са започнали да говорят повече с децата си, включително и за алкохола.

След срещите в бар, на които не се сервира алкохол, над 1000 родители са провели разговори с децата си, които са имали ефект.

Също така, според последни проучвания, България е на 21-во място по количество спиртни напитки, които децата ни употребяват. А това е един много добър резултат.

Издадена е и книжка "Наръчник на родителя", която ни учи как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим. Тук можете да видите съветите. В книжката има вмъкнат и малък разговор в голямата тема, а именно за здравословното хранене.

"Има време да опиташ алкохол!" - посланието на "Родителски срещи в бар: Малки срещи на големи теми"

На събитието присъстваха председателя на Спиритс България - Ралица Скорчева, Ваня Славчева - сетор "Детска престъпност" към МВР, Радослав Радев от Нациналната лозаро-винарска камара, Катерина Ушева от Кауфланд. учителят Емил Джасим и психоложката Яна Алексиева. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay