10 неочаквани навика, които всъщност са добри за вашето здраве

10 неочаквани навика, които всъщност са добри за вашето здраве

Играенето на видео игри, дъвченето на дъвка и други подобни навици са нездравословни, според по-строгите родители. Но очевидно тези "разрушителни” дейности имат положителен ефект върху нашето настроение, мозъка и психичното здраве. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че всичко е полезно в умерени количества. 

Ето няколко неочаквани навици, които всъщност са полезни за здравето:

1. Дъвчене на дъвка: намалява нивата на стрес и засилва паметта

Оказва се, че дъвката има куп положителни ефекти върху нашите тела. Подобрява паметта, вниманието, бдителността и вземането на решения.

Проучванията показват, че хората, които дъвчат дъвка по време на тестове, са 24% по-добри при тестове за краткосрочна памет и 36% по-добри при дългосрочни тестове на паметта. Друго проучване доказа, че дъвката също намалява усещането за стрес, тъй като намалява нивата на хормона кортизол, който играе роля в развитието на стресови реакции.

2. Играене на видео игри: подобрява способността ви да учите и да вземате решения

Бързо развиващите се екшън видео игри с периферни изображения и събития, които се появяват, помагат на хората да вземат по-добри решения и да имат по-добри реакции. Освен това бързите видео игри в реално време подобряват способността на нашия мозък и способността ни да учим. Въпреки това, този трик работи само с бързи екшън игри, а не с бавни игри като Sims.

3. Псуване: намалява стреса и повишава прага на търпимост на болката

Повечето хора вероятно ще се съгласят, че псуването е просто лош навик, от който трябва да се отървете. Въпреки това, различни проучвания показват, че псуването може да намали стреса и да помогне за премахване на фрустрацията. Нещо повече, това може да повиши търпимостта на болката според изследване, проведено от Психологическото училище на университета в Кийл. Това е емоционално освобождаване, но ако прекалявате, ще се превърне в лош език.

4. Да бъдете разхвърляни: помага за повишаване на креативността

Повечето родители се карат на децата, които са разхвърляни и живеят в хаос. Оказва се обаче, че тези хора са много по-креативни. 

5. Спането до късно: намалява риска от инфаркт и инсулт 

Повечето хора, които стават рано обвиняват тези, които спят до късно, че са мързеливи, липсва им мотивация и т.н. Ранното ставане може да бъде лошо за здравето. Според едно проучване, хората, които се събуждат твърде рано имат по-висок риск от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и хипертония. 

6. Клюкарстване: полезно е за приятелството и облекчава стреса

Въпреки че клюките се смятат за злонамерени или ненадеждни, те също имат положително влияние върху нас. Психологическите изследвания показват, че клюките подобряват нашите връзки с другите хора и помагат на нашите приятелства да бъдат по-силни. Също така, клюките намаляват нивата на стрес и тревожност. 

7. Оригване: помага да облекчаване на болката в стомаха

Оригването може да звучи отвратително, но това е нормална част от процеса на храносмилането. То помага за отстраняване на излишния газ, който се събира в стомаха и ни помага да поддържаме добро стомашно здраве. 

8. Пропускане на вземането на душ: омекотява кожата и запазва добри бактерии

Ежедневното вземане на душ, особено горещ, изсушава кожата и не е особено полезно. Пропускането на душ може да бъде полезно, тъй като помага на кожата да възобнови естествените си масла и да се подобри баланса на бактериите.

9. Използване на социални медии: осигурява ни емоционална подкрепа и ни кара да се чувстваме свързани с обществото

Социалните медии имат положително въздействие върху живота ви и психологическото здраве. Социалните медии ни помагат да се чувстваме по-малко изолирани и по-свързани с обществото, улеснява намирането на емоционална подкрепа от нашите връстници и ни вдъхновява да постигнем различни цели, като споделяме нашия свят.

10. Взимане на студени душове: подобрява кръвообращението и загубата на тегло

Студената вода подобрява кръвообращението, предизвиква понижаване на нивата на пикочната киселина и повишава нивата на глутатион, антиоксидант, който поддържа всички останали антиоксиданти на оптимални нива. Той също така понижава кръвното налягане, изчиства блокираните артерии и подобрява нашата имунна система. Освен това, студените душове могат да подпомогнат загубата на тегло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay