10 храни, които да избягвате, тъй като запушват артериите

10 храни, които да избягвате, тъй като запушват артериите

Когато става въпрос за здравето на сърцето, всички знаем, че трябва да избягваме нездравословната храна, да се храним с полезни храни и да спортуваме. Но има някои храни, които вредят на сърцето повече, като запушват артериите ни. Ето кои са те, за да знаете да ги избягвате:

1. Червено месо

Червеното месо като говеждо и агнешко не е особено полезно за сърцето. Хората, които ежедневно консумират червено месо, имат високи нива на триметиламин N-оксид, химично вещество, свързано със сърдечни заболявания. 

2. Консервирани зеленчуци

Консервираните зеленчуци изглеждат като лесен начин да добавите зеленчуци в диетата си, но всъщност те съдържат прекалено много сол. Голямото количество сол увеличава кръвното налягане и намалява количеството кислород, което отива в сърцето ви. Много от консервантите също могат да бъдат опасни. 

3. Колбаси

Колбасите съдържат много сол и много наситени мазнини, което води до увеличаване на холестерола. 

4. Сметана за кафе

Сметана за кафе често съдържа частично хидрогенирани масла, общ източник на транс-мазнини, които могат да повишат нивата на холестерола. Като цяло, ако не харесвате кафето си черно, млякото е по-здравословен вариант. Добавянето на растително мляко обикновено е добра алтернатива на сметана за кафе.

5. Печива

Като цяло трябва да внимаваме с десертите, но десерти като пайове са особено опасни, заради мазнините, които  съдържат. Те увеличават холестерола и запушват артериите. 

6. Сладолед

Сладоледът често води до високи нива на холестерол. Половин чаша ванилов сладолед съдържа над 4 грама наситени мазнини. 

7. Пържени храни

Като цяло, пържените храни са вредни за вашето здраве, защото процесът на пържене създава транс мазнини.  Пилешките гърди на скара могат да бъде добър източник на протеин в диета за отслабване.

8. Газирани напитки

Много проучвания твърдят, че пиенето на много газирани напитки води до сърдечни заболявания. 

9. Дроб

Черният дроб е полезен, тъй като ни осигурява желязо, но ако прекаляваме с него, можем да получим висок холестерол и съответно сърдечни заболявания. 

10. Сирене котидж

Въпреки че котидж сиренето не е солено на вкус, то има високи нива на натрий, което повишава кръвното налягане. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay