6 неща, които подутите глезени и крака могат да кажат за здравето ви

6 неща, които подутите глезени и крака могат да кажат за здравето ви

Подутите крака и глезени са чести симптоми за много от нас. Това неприятно състояние обикновено се дължи на продължително стоене или ходене, носене на неудобни обувки или бременност. Но в някои случаи подпухналите крака и глезени са червено знаме за по-сериозни здравословни проблеми, които не бива да се пренебрегват.

Ето проблемите, които могат да причинят подуване на краката и глезените:

1. Вените ви могат да бъдат блокирани

Когато венозната ви система функционира правилно, клапаните във вените ви не позволяват кръвта да се спусне в краката ви. С напредване на възрастта клапите са склонни да работят по-малко ефективно и кръвта се задържа.

Тромбоза на дълбоките вени е друг проблем, свързан с вени, който може да доведе до подуване на краката. Кръвните съсиреци блокират движението на кръв от краката към сърцето, задържайки течността в краката ви. Без лечение, това състояние може да стане опасно, тъй като кръвните съсиреци могат да се движат в тялото ви. Тези "пътуващи" кръвни съсиреци могат да достигнат белите дробове, причинявайки белодробна емболия, или дори да доведат до исхемичен инсулт, ако блокират артерия, която доставя кръв към мозъка.

2. Сърцето ви може да работи неправилно

Подуване на краката или оток може също да бъде причинено от сърдечна недостатъчност. Когато сърцето не разполага с достатъчно изпомпваща мощност, то не успява да прокара кръвта от краката ви в горната част на тялото.

Пропускливите сърдечни клапи могат да бъдат един от онези видове сърдечна недостатъчност, които причиняват подуване на краката и глезените. Бъдете особено внимателни, ако забележите други симптоми на сърдечно заболяване, които могат да включват болка в гърдите, умора и задух.

3. Може да имате бъбречно заболяване

Една от основните функции на бъбреците е да се отървем от допълнителната течност в нашето тяло. Когато бъбреците не могат да изпълнят тази функция, допълнителните течности и натрий се задържат в тялото и причиняват подуване.

Това състояние може да бъде причинено от уринарни инфекции, които причиняват увреждане на дренажната система на бъбреците (например пиелонефрит). Отокът, причинен от бъбречна недостатъчност, обикновено се появява в краката и около очите.

4. Може да имате проблеми с черния дроб

Освен другите му функции, черният дроб произвежда протеин, наречен албумин. Някои чернодробни заболявания могат да понижат нивото на албумин в кръвта и да предизвикат преминаване на течността от кръвта в тъканите на тялото. В този случай, отокът може да се появи не само в краката и глезените, но и в други части на тялото.

5. Вашата лимфна система може да не успее да изцеди телесните течности

Заедно с кръвоносните съдове, нашите лимфни съдове доставят кислород и хранителни вещества на тъканите и органите и премахват отпадъците и CO2. Когато лимфните съдове се блокират и не изпълняват своята дренажна функция, това може да доведе до анормално натрупване на течност, наречена лимфедем. Лимфедемът може да възникне поради инфекции, хирургия, травма, радиация, лечение на рак и други фактори.

6. Лекарствата, които приемате, може да са неподходящи за вас

Много често отокът в стъпалата и глезените може да е страничен ефект на лекарствата, които приемате. Тези лекарства включват НСПВС, орални контрацептиви, орални стероиди и други. Ако краката ви са подути, опитайте се да разберете дали това може да е свързано с приемането на определено лекарство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay