6 признака, че проблемите с пишкането могат да са камъни в бъбреците

6 признака, че проблемите с пишкането могат да са камъни в бъбреците

Ходенето до тоалетна е нещо съвсем нормално, в което не влагаме мисъл и правим съвсем рутинно. Затова е разбираемо, че не обръщаме внимание, докато не получим симптоми на камъни в бъбреците.

Вероятно сте чували за камъни в бъбреците, но едва ли знаете какво представляват в детайли. Бъбречните камъни са малки, твърди минерални отлагания, които могат да се образуват в бъбреците ви. Обикновено те са съставени от специфични минерали - 90 процента от камъните са калциев оксилат и 10 процента пикочна киселина. Бъбречните камъни обикновено се образуват, когато някой има намаляване на обема на урината си или увеличаване на минералите, които действително образуват камъните, въпреки че някои хора са склонни да ги развиват.

Докато камъните в бъбреците са малко по-чести при мъжете, отколкото при жените, всеки може да ги развие. Не е напълно ясно защо мъжете са по-склонни да развиват камъни в бъбреците, но това често е свързано с различна диета и дехидратация.

Има няколко начина, по които лекарите могат да третират камъни в бъбреците, и в крайна сметка зависи от техния размер и местоположение. По-голямата част от камъните преминават, което означава, че ги изпишквате, но това не е "забавно". По-големите камъни могат да бъдат разбити на по-малки парчета с устройство, наречено "Екстракорпорален литотриптор на вълни от ударни вълни", който пуска енергийни вълни в тялото директно в камъка.

За съжаление, обаче, някои имат нужда от по-различни действия. (Някои камъни могат да бъдат 1,5 сантиметра или по-големи!). Възможно е пак камъните да бъдат разбити и вашият лекар да ви постави под анестезия и да пусне малък телескоп в уринарния тракт, за да ги премахне. В редки случаи са необходими по-инвазивни процедури за отстраняване на особено упорити камъни.

Ако не сте запознати със симптомите на камъните в бъбреците, лесно можете да ги объркате с инфекция или нещо друго.

1. Болка в гърба, корема или кръста

Това се случва, защото вашият уретер, малката тръбичка, по която преминава урината от бъбрека в пикочния мехур, е блокирана с камъни. Това може да причини силна болка около бъбреците (които се намират в средата на гърба), но тази болка може да се усеща до долната част на корема или бедрата.

2. Болка или парене при уриниране

Това обикновено се случва, когато камъкът е на път да напусне уретера и да навлезе в пикочния мехур. Действието стимулира пикочния мехур и го раздразнява, което прави пишкането ужасно.

3. Кървата урина

Подобно на вътрешността на устата, обвивката в бъбреците и пикочния мехур е чувствителна. Камъкът драска тъканта или я дразни, причинявайки кървенето, което се появява в урината.

4. Много малко количество урина

Това се случва, когато камъкът минава през уретера. Когато това се случи, то раздразнява пикочния мехур, което ви кара да се чувствате като че ли трябва да отидете до тоалетна, но често, когато отидете не можете да се изпишкате.

5. Гадене и повръщане

Това може да е признак, че бъбрекът Ви е възпрепятстван, което означава, че уретерът е блокиран частично или напълно, като се предотвратява проникването на урината в пикочния мехур. Нервите в червата и бъбреците са споделени, а обструкцията на бъбреците може да повлияе на храносмилателния тракт, което ви кара да чувствате гадене и дори да повърнете.

6. Температура и втрисане

Очевидно е, че само температурата и втрисането не е признак на камъни в бъбреците, но ако ги имате, заедно с други симптоми, това е знак, че имате инфекция (камъните могат да действат като сигурно убежище за бактериите). Това се превръща в спешно състояние и трябва незабавно да се лекува. Ако имате температура и втрисане, заедно с другите симптоми на камъни в бъбреците, стигнете до спешното отделение възможно най-скоро. Само след като камъкът бъде отстранен, лекарите ще могат да изчистят инфекцията с антибиотици.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay