6 признака, че черният ви дроб не издържа на начина ви на живот

6 признака, че черният ви дроб не издържа на начина ви на живот

Нашият черен дроб е един от детоксикиращите органи в нашето тяло и върши много тежка работа всеки ден. Не е чудно, че може да се стресира! Ако черният Ви дроб не може да превърне токсините в безопасни отпадъци, те "чакат" в мастната тъкан, за да бъдат екскретирани от тялото ви, след като черният дроб започне да функционира нормално.

Има поне 6 симптома, че черният ви дроб е претоварен. 

1. Объркаване

Ако черният дроб е претоварен, той не може да филтрира кръвта правилно. В резултат токсините могат да достигнат до мозъка ви. Когато това се случи, може да забележите симптоми като объркване, проблеми с паметта и трудности при вземането на решения.

2. Ниска кръвна захар

Вашият черен дроб също е отговорен за поддържането на нормално ниво на кръвната захар. Когато черният ви дроб е подложен на стрес, може да получите внезапно понижение на нивото на кръвната Ви захар.

Обикновено черният Ви дроб трябва да преработи и да произвежда глюкоза след като вечеряте. Но ако черният Ви дроб не може да освободи съхраняваната глюкоза в кръвта, нивото на глюкозата в кръвта ви спада драстично. В резултат на това, ниското ниво на кръвната захар предизвиква умора, дразнене и невъзможност за концентрация.

3. Хормонален дисбаланс

Черният дроб също регулира нашите полови хормони. Дисфункционалният черен дроб може да е причина за дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, което в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми като намалено либидо и влошаване на симптомите на ПМС.

4. Промени в настроението

Настроението и паметта ви зависят от състоянието на мозъка ви. Когато токсините се вливат в мозъка ви, имате проблеми при запомнянето на нещата и преживяването на чести промени в настроението.
Тревожността и депресията също са свързани със състоянието на черния дроб. Ако забележите такива симптоми, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с професионалист. 
5. Имунни разстройства
Тези, които често получават настинки и други вирусни инфекции, силно вярват, че основната причина е липсата на витамин С. Но малцина знаят, че черният дроб играе жизненоважна роля за изграждането на силна имунна система. С други думи, колкото по-здрав е черният ви дроб, толкова по-добре се бори с вирусите и бактериите.
6. Сънна апнея
Сънната апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с пауза или кратко прекъсване на дишането за повече от 10 секунди. В тежки случаи, дихателните пътища могат да бъдат блокирани за 2 или 3 минути, а тези кратки периоди заедно съставляват повече от половината от общото ви време сън. Един от най-честите симптоми на сънна апнея е хъркането.
Ако забележите някой от симптомите на апнея, по-добре е да проверите чернодробната функция, тъй като шансовете тази функция да е намалена са големи. 
7. Начини за подобряване на чернодробната функция
Първото нещо, което трябва да опитате, е да приемете по-здравословен хранителен план. Това не означава непременно, че трябва да се изтезавате. Просто се опитайте да следвате тези прости правила:
Намалете консумацията на фруктоза до 20 г на ден.
Откажете се от растителни масла, които предизвикват възпаление.
Избягвайте сода.
Вашата диета трябва да включва повече животински и растителни храни, които осигуряват много от основните аминокиселини.
Увеличете количеството зелени листни зеленчуци, които консумирате.
Намалете или изцяло се откажете от алкохолните напитки.
Не забравяйте за тези велики източници на сяра: яйца, чесън и лук.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay