6 странични ефекта на лишаването от въглехидрати

6 странични ефекта на лишаването от въглехидрати

Кетогенната диета, известна още като диета, върна супер-нисковъглехидратните диети обратно под светлината на прожекторите, и ако целта ви е загуба на тегло, почти със сигурност ще видите резултати (особено в областта на упоритите мазнини по корема). Точно както всяка екстремна диета, обаче, много нисковъглехидратни хранителни режими идват с куп странични ефекти. Ето кои са страничните ефекти на лишаването от въглехидрати:

Лош дъх: Наличието на кетони, и по-специално ацетон, в дъха ви може да го накара да мирише неприятно.

Слабост и/или умора: Може да се почувствате уморени или да нямате сили през първите няколко дни на диета с ниско съдържание на въглехидрати, защото тялото ви търси източник на гориво, който да замести гликогена. Това е друг страничен ефект, който ще изчезне с достигането на кетоза.

Мускулни крампи: Мускулните крампи могат да се дължат на няколко причини: дехидратация, липса на калий или липса на магнезий, всички те са свързани с големите промени в храните, които консумирате при диета с ниско съдържание на въглехидрати. Препоръчителна е правилна хидратация (11 чаши вода на ден е добра цел) и магнезиевите добавки също могат да помогнат. 

Запек или диария: Ако се откажете от сложни въглехидрати, като боб и бобови растения, вие също изключвате фибрите - или поне значително ги намалявате. Поради тази причина, хората изпитват стомашно-чревни проблеми, като запек или диария. 

Кожен обрив: Това е рядък страничен ефект без установена причина. Той обикновено се среща при жени от азиатски произход. 

Запекът се оказва най-честата нежелана реакция, просто защото фибрите значително намаляват: яденето на зеленчуци, които не са нишестени и ядки, ще укрепят приема на фибри. Консумирайте храни като броколи и ядки от макадамия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay