7 причини да имате крампи, различни от месечния цикъл

Прочетете това, преди да се обадите на гинеколога си

7 причини да имате крампи, различни от месечния цикъл

Крампите са меко казано най-лошото нещо. Тази пронизваща болка може да ви остави без дъх. Каква може да бъде причината за тях, ако не става въпрос за месечния ви цикъл. Преди да проверите в Google и да изпаднете в паника, трябва да знаете, че това е нормално.

Крампите са много често срещано оплакване и могат да се появят по всяко време. Ето кои са другите фактори, които могат да предизвикат болка по всяко време.

1. Синдром на раздразненото дебело черво

Повечето хора със Синдром на раздразненото дебело черво споделят, че симптомите им се засилват по време на по-голям стрес, например първата седмица на нова работа или по време на важни изпити. Точната причина не е известна, но лекарите смятат, че стресът прави червата по-чувствителни.

2. Разтегнат мускул

Не винаги болката в корема се дължи на проблеми с червата. Например ако сте разтегнали някой мускул при тренировка, крампите са съвсем нормални.

3. Запек

Запекът причинява вълнообразна болка по хода на цялото дебело черво. Болката е причинена от непрестанното свиване на мускулите на дебелото черво, което се опитва да изтласка твърдите изпражнения. Добавете повече вода и фибри в менюто си, за да се справите с този проблем.

4. Възпалително заболяване на червата

Това е автоимунно заболяване, при което антитела атакуват храносмилателния тракт и причиняват диария, болки. Това хронично заболяване се лекува с силни антибиотици, с цел да се постигне ремисия.

5. Овулация

Средно силна болка в долната част на корема може да се появи по време на овулацията. Това се дължи на отделянето на хормони.

6. Газове

Една от най-честите причини за крампи са газовете. Те може да се образуват от свръхрастеж на бактерии или от това, че не ги изпускате. Задържането на газове води до подуване на дебелото черво.

7. Дивертикули

Много жени изпитват болки, но ги свързват с месечния си цикъл. Така пренебрегват проблеми с червата, тъй като болката е в едни и същи области. В много от случаите се оказва, че причината е дивертикул. Тези възпалени торбички в храносмилателния тракт причиняват болки и гадене по някога. В някои случаи могат да се излекуват с промяна на храненето и повече почивка, но в по-тежките случаи се налага да се направи операция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay