8 неща, които стимулират имунната система

8 неща, които стимулират имунната система

Ядене на гъби за предотвратяване на настинки? Звучи много странно, но е подкрепено от науката, както и тези други странни стимулатори на имунната система. Настинки и грипове, победени!

Лате с гъби

Тези красиви латета, които пълнят профилите в Instagram са не само красиви. Изследванията показват, че гъбите активират имунните клетки и намаляват възпалението, като помагат на тялото да се бори по-добре с инфекцията. Сготвени гъби вършат същата работа. 

Пълнозърнести храни

Два или три пъти седмично, включете овесена каша в сутрешното си меню или добавете ечемик в любима супа или яхния. Бета-глюканите, влакната, в зърнените храни, засилват активността на белите кръвни клетки, за да се борят с нежеланите вируси. Освен това овесът е пробиотик, което означава, че те стимулират добрите бактерии, които живеят в червата ви, което до голяма степен е отговорно за поддържането на вашата имунна система силна. 

Пеене

Хората, които си пеят, докато чакат в задръстване са по-здрави. Слушането на музика и пеенето са свързани с по-ниски нива на кортизол. Тези действия също са свързани с повишаване на имуноглобина А и на антителата, които са защита на тялото от вируси и бактерии. 

Студ

Завършете душа си със студена струя. Въпреки че някои експерти са скептично настроени, едно проучване установи, че хората, които се изплакват със студена вода в продължение на 30 секунди (след горещ душ), съобщават за по-малко интензивни симптоми на настинка и грип, отколкото тези, които продължават да се къпят с гореща вода.

Суши

Изберете ролца със сьомга или риба тон. Те са богати на Омега-3 мастни киселини, които могат да ограничат възпалението. Купичка джинджифил и сос уасаби също са полезни. Пикантната подправка помага на синусите да се отпушат и убива микробите. 

Гледане на болни хора

Едно проучване установило, че когато участниците са гледали снимки с болести (хора, кашлящи, кихане и т.н.), тяхната имунна система се е засилила. Благодарение на еволюцията: Изследователите подозират, че телата ни са приспособени да реагират автоматично, когато са изправени пред заплахата от микроби, и казват, че виждайки лице на болен човек може да има голям ефект. 

Носете се по течението 

И добавете някаква медитация към вашето движение. Изследователи от UCLA установили, че практикуването на тай чи, все по-популярна форма на китайски упражнения, увеличава имунитета на участниците. Присъединете се към клас за три сесии седмично или вземете подложка, за да получите дозата си от Дзен от йога. Това е средство за облекчаване на стреса и някои пози представят, че обръщането и компресирането на органите помагат за масажирането на такива, които са от жизненоважно значение за имунитета, което може да укрепи имунната ви функция - например понижено куче и камила, които помагат да изчезне слузта от белите дробове. 

Приемайте витамин N

Разхождайте се из природата. Ако нямате време за това, поне си вземете някакви растения за вкъщи. Доказано е, че дори гледането на снимки на природата има положителен ефект. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay