9 алкални храни, които ще ви помогнат да премахнете излишните мазнини

9 алкални храни, които ще ви помогнат да премахнете излишните мазнини

Нашето здраве, формата на тялото и продължителността на живота зависят от правилния баланс на киселини и основи (рН) в кръвта. Ако нещо не е наред с баланса, тялото започва да има проблеми. Диетата на съвременните хора в повечето случаи е много кисела, затова яденето на повече алкални храни може да нормализира рН-то.

Ще ви представим 9 алкални храни, които ще ни предпазят от затлъстяване, здравословни проблеми и лошо настроение. 

1. Авокадо

Проучванията показват, че общото ниво на холестерола спада с 8,2% при консумация на авокадо. Освен това, авокадото помага за неутрализирането на киселините в стомаха и подобрява усвояването на хранителните вещества от плодовете и зеленчуците.

Дори ацтеките са знаели за полезните свойства на авокадото. Използвали са костолките от авокадо в специални медицински мехлеми. 

2. Банани

Бананите съдържат 2 основни вида фибри: устойчива скорбяла (която се съдържа в неузрели банани и спомага за храносмилането) и пектин (който може да ни предпази от рак на дебелото черво). Зрелите банани съдържат витамини и алкали, нормализират нивото на кръвната захар (благодарение на желязото за производство на хемоглобин) и понижават кръвното налягане (благодарение на калия).

3. Карфиол

Карфиолът превъзхожда всички останали видове зеле по отношение на броя на здравословните хранителни вещества. Съдържа витамини С, А, В, РР, както и холин, което прави нервната система по-силна и помага за предотвратяване натрупването на холестерол в черния дроб. Карфиолът съдържа калций (за по-силни кости) и магнезий (за добро настроение).

4. Пъпеш

Най-хубавото е, че съдържа каротин (който намалява вероятността от развитие на рак), фибри, а също така фолиева и аскорбинова киселина (за подпомагане на имунната система и костната тъкан). И също така, защото има много витамин С, пъпешът може да помогне на кожата ни да бъде здрава и красива.

5. Грозде

Гроздето съдържа много здравословни органични съединения, които могат да ни предпазят от някои видове рак и да понижат нивото на холестерола. В едно 16-седмично проучване, 38 мъже, които приемат 20 грама екстракт от грозде всеки ден, имат по-ниско ниво на кръвната захар от обикновено. Гроздето съдържа калций, магнезий, калий и фосфор - елементите, които са необходими за здрави кости.

6. Краставици

Краставиците са чудесни за отстраняване на киселини и токсини от организма. Също така, те премахват свободните радикали благодарение на флавоноидите. Свободните радикали могат да доведат до развитие на сърдечно-съдови, белодробни и автоимунни заболявания. Краставиците също имат ниска калорична стойност, поради което могат да бъдат включени в много различни диети.

7. Киноа

Киноата съдържа повече протеини от всички други варива. Също така можете да получите много фосфор от тази храна, желязо (2 пъти повече, отколкото пшеницата), калций, фибри и витамин В, което подобрява всички процеси, свързани с метаболизма.

8. Лимон

Лимонът предотвратява развитието на рак, намалява риска от инсулт, изчиства организма от токсините, помага при витаминен дефицит, проблеми със стомашно-чревния тракт, проблеми с метаболизма, атеросклероза и хипертония. 

9. Босилек

Босилекът съдържа много антиоксиданти, спомага за детоксикацията на тялото и намалява вредното влияние на стреса върху тялото. Също така този продукт има противовъзпалително, обезболяващо, антипиретично, имуномодулиращо и диуретично действие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay