9 неща, които може да се случат, ако спрете да приемате противозачатъчни

9 неща, които може да се случат, ако спрете да приемате противозачатъчни

Ако приемате противозачатъчни хапчета от известно време, но усещате, че вече е време да спрете да ги приемате и искате да изберете друг метод, трябва да знаете как ще реагира тялото ви на тази промяна. След като спрете да приемате хапчетата, ще изпитате множество симптоми, които ще се дължат на промените в хормоналните нива. 

Вашето тяло най-вероятно ще се върне в нормалното си състояние в рамките на няколко седмици след спирането на хапчетата. Това означава, че ще се върнете към нормалния си месечен цикъл, който сте имали преди да започнете да приемате хапчетата. Ако сте имали редовна, по-тежка менструация, тя ще стане същата в рамките на два до три месеца; ако сте имали нередовна менструация, ще се върнете към този нередовен цикъл. Ето няколко неща, които можете да очаквате, когато изхвърлите противозачатъчните хапчета в кофата за боклук:

1. Може да забременеете

Да, това може да се случи, така че внимавайте. По правило овулационният процес започва в рамките на една седмица от спирането на хапчето, поради което трябва да приемете хапчето в рамките на седем дни от последното активно хапче, за да се предотврати бременността. 

Така че, ако спрете да приемате хапчето, можете да очаквате тялото да произведе яйцеклетка. Ако не искате да забременеете, уверете се, че сте предприели необходимите предпазни мерки.

2. Вашето настроение може да се промени

Това наистина зависи от индивида, но след като спрете хапчето, може да почувствате или по-депресирани или по-щастливи. Въздействието върху настроението зависи от човека. Някои жени може да се чувстват много по-добре след спирането на хапчето: по-енергични, по-доволни, докато други стават много мрачни и с ниско либидо. 

3. Може да получите силни менструални крампи

Когато вашата менструация се върне, тя може да се върне с отмъщение, което означава, че може да имате спазми, болки и по-силно кървене. Някои жени имат ужасни спазми по време на менструация, които често се подобряват чрез оралните контрацептиви, така че когато спрат хапчето, те се чувстват по-зле, защото болката им се е възстановила. Отново, обаче, това също зависи от човека и каква е била менструацията преди хапчето.

Може да изпитате овулационна болка, която може да се появи в средата на цикъла, т.е. в периода на овулацията. Освен това, ако в миналото сте имали предменструална диария, очаквайте това да се върне. Общо взето бъдете приготвени да се върне всичко, което е изчезнало. 

4. Може да имате по-силно менструално течение

Менструацията ще стане по-тежка, когато спрете хапчетата. Това също зависи от тялото и физиологията му. Лигавицата на матката може да бъде тънка и да имате много леко течение по време на менструация или дебела, което би причинило по-тежко кървене. 

Тежките кръвоизливи с големи кръвни съсиреци обикновено причиняват по-тежки спазми. Някои жени забелязват повече маточни спазми при преминаване на кръвни съсиреци. Обикновено, колкото по-голям е съсирекът, толкова по-болезнени са спазмите.

5. Може да загубите малко коса

Отказването от хапчето ще намали новия растеж на космите. Това няма да премахне съществуващата коса, но се забавя растежа на нова коса. Това се дължи отново на промяната на хормоните.

6. Може гърдите ви да ви болят по-малко

Много жени споделят, че приема на противозачатъчни причинява болка в гърдите. Поради тази причина, спирането на хапчетата може да намали болката в гърдите. Още веднъж, това най-вероятно зависи от чувствителността на човек към хормоните и също зависи от вида на прогестин и количеството на естрогена в хапчето. Обикновено обаче по-ниският естроген причинява по-малка болезненост.

7. Либидото ви може да се увеличи

Добри новини. Вашият сексуален живот може да стане по-горещ, когато спрете хапчето. Либидото често се понижава от оралните контрацептиви, тъй като понижава нивата на тестостерон в кръвта. Когато вече не приемате тези хормони, ще имате висок циркулиращ в кръвта тестостерон, който ще повиши либидото ви.

8. Можете да получите акне

Повечето хапчета намаляват тестостерона, което от своя страна намалява акнето. Така че, когато спрете хапчето, хормоналното акне може да се върне. Това обаче зависи от човека, разбира се. Някои жени могат да имат напълно противоположна реакция, така че ако кожата ви се влоши, когато започнете да приемате хапчето, тя може да се подобри, когато се откажете от него. 

9. Може да имате недостиг на желязо

Някои хапчета съдържат и желязо, така че спирането на приема им в допълнение с кървенето може да доведат до ниски нива на желязо в кръвта. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay