11 странни сватбени традиции от цял свят

11 странни сватбени традиции от цял свят

Има някои сватбени традиции, като моминското парти и хвърлянето на букета, които са широко разпространени и се спазват по цял свят. Но има някои ритуали, които се практикуват само от хората от определени страни и култури. Събрахме някои много изненадващи сватбени традиции от целия свят:

1. Рязане на дънер, Германия

Стара, немска сватбена традиция е рязане на голям дънер, с трион, който има две дръжки. Този акт показва способността на младата двойка да работи заедно и да преодолее всякакви пречки, които може да има в брака.

2. 2 деца, Судан

В племето Нуер, в Судан, младоженецът може да се ожени, ако плаща с определен брой стада говеда. Сватбата е пълна, само когато съпругата ражда 2 деца. Ако съпругата има само едно дете, съпругът може да поиска развод. Ако съпругът умре, брат му трябва да стане съпруг на вдовицата.

3. Чупене на камбана, Гватемала

След сватбената церемония, в Гватемала се прави празненство в дома на младоженеца. Майката на младоженца поздравява новото семейство, като разбива бяла камбана, пълна с ориз, брашно и зърно, което символозира благоденствие и изобилие.

4. Откупване на булката, Румъния

В Румъния, България и други европейски страни, преди церемонията се разиграва малка "сценка". Преди сватбата семейството или приятели "отвличат" булката и младоженецът трябва да я откупи. Откупването се случва с истински пари.

5. Счупване на чаша, еврейска традиция

Когато еврейската сватбена церемония приключи, булката и младоженеца трябва да счупят чаша, като я настъпват. Този ритуал има много значения, но едно от тях е, че в бракът има хубави и лоши моменти и това представлява ангажиментът им винаги да са един до друг.

6. Плач, Китай

Булката от етническата група Tujia в Китай трябва да плаче по един час всеки ден, един месец преди сватбата и на самата церемония. 10 дни след като булката започва да плаче, майка й се присъединява и след това 10 дни по-късно баба й се присъединява. До края на месеца всяка жена в семейството плаче заедно с булката. Предполага се, че това е израз на радост и щастие. Тъй като жените плачат в различни тонове, звучи почти като песен.

7. Къна, Индия

Събитието, наречено Mehendi, е колоритен празник, който се състои в нощта преди сватбата. На него присъстват жените от семейството на булката. Един професионален художник или роднина прави "татуировки" на ръцете и крака на булката и другите жени в семейството. Тези рисунки символизират духовното пробуждане, радостта, красотата и предлагането. Тази традиция е популярна в много други азиатски страни.

8. Хляб и сол, Русия

На сватбеното тържество в Русия родителите на булката и младоженеца поздравяват двойката с хляб със сол. Това е традиция, която предполага гостоприемство. Както булката, така и младоженеца отчупват парче хляб, слагат сол върху него и се хранят помежду си. Суеверно, който откъсне по-голямото парче, ще бъде главата на бъдещата им къща. След това всеки гост получава парче от хляба.

9. Сватбена кукла, Пуерто Рико

На сватба в Пуерто Рико има булчинска кукла, която е направена така, че да прилича на булката и да е обличена подобно. Куклата е покрита с малки бижута, които по-късно се свалят и се дават на гостите, от които се очаква да платят пари за куклата в замяна.

10. Плюене на булката, Кения

Масайките на Кения обикновено се дават на човек, който е много по-възрастен от булката. На сватбената церемония бащата или братът на булката плюе на главата й като благословение. Тогава тя напуска къщата с новия си съпруг, ходейки до новия си дом, без значение колко далеч е.

11. Забрана за баня, Индонезия

На остров Борнес, между Индонезия и Малайзия, племето Тидонг следва древна традиция, която забранява на двойките да използват банята 3 дни и 3 нощи след сватбата. Ето защо на булката и младоженеца се дават много малки количества храна и напитки по време на празненството. Те вярват, че този обичай води до дълъг, щастлив и успешен брак.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay