6 ежедневни навика, които са опасни за хората на средна възраст

6 ежедневни навика, които са опасни за хората на средна възраст

За съжаление тялото ни се променя много, когато достигнем средната възраст. Нашият метаболизъм се забавя, хормоните се променят и мускулната маса и плътност стават различни. Но въз основа на изследвания, има някои навици, които правят тези промени още по-драстични. Ако успеем да се откажем от тези навици, неприятните последици от средната възраст ще бъдат по-незабележими. 

Ето някои от тези лоши навици, от които трябва да се откажете:

1. Вечеря навън

Въпреки че вечерята навън може да е наистина забавна, излизането твърде често не е добра идея. Вероятно сте разбрали, че след като сте на средна възраст, сте започнали да излизате по-често от преди. Децата са пораснали и вие имате повече свободно време. Но въпреки това, не е особено добра идея за вечеряте често навън.

2. Не пиенето на достатъчно вода

Водата е от съществено значение за вашето благосъстояние. Понякога, когато тялото ни се дехидратира, чувстваме, че сме гладни, докато в действителност всичко, от което се нуждаем, е повече вода. Опитайте се да пиете чаша вода преди хранене или закуска и може да започнете да ядете по-малко. Не забравяйте, че газираните напитки не са заместител на водата.

3. Пиенето на прекалено много вино

Винаги е хубаво да пием чаша вино с вечерята. Имайте предвид, че виното е много високо калорично и има много захар. Когато добавяте вино към храната си, имате склонност да ядете повече. Ключова дума тук е "умереност".

Вместо да пиете чаша вино всеки ден, го правете от време на време. Намаляването на размера на чашата е друго чудесно решение.

4. Ядене на нездравословна храна 

Бъдете внимателни относно това, което ядете, особено ако ядете късно вечер. Имайте предвид, че много храни, които са "здравословни", са пълни със захар и изключително високо съдържание на калории. Здравословните храни трябва да се състоят от протеини, фибри и да имат ниско съдържание на захар.

5. Не яденето на достатъчно фибри

Неотдавнашно проучване доказва, че фибрите са от съществено значение за доброто здраве. Фибрите потискат апетита и за разлика от въглехидрати, мазнини или протеини, фибрите не се усвояват от тялото - те просто преминават през системата. Основните източници на фибри са зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни - елда, например. Елдата е без глутенова, има много нисък ГИ и е пълна с различни минерали и витамини.

6. Не спортуване

Без значение дали винаги сте били активен човек или никога не е било любимото ви нещо, активността е много важна, когато станете на средна възраст. За да се предотврати загубата на мускулна маса, трябва да съчетаете кардио и силови упражнения, включително добра коремна тренировка. Не забравяйте, че ако сте начинаещ във фитнес залата, може би е добра идея да започнете работа с личен треньор. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay