8 грешки, които допускаме при почистването

8 грешки, които допускаме при почистването

Докато почистваме дома си, колко често мислим за почистване на неща, които не изглеждат мръсни? Но ако редовно пренебрегваме определени места, вредните бактерии могат да живеят и да растат там и те ще повлияят на нашето здраве.

Ето някои грешки, които повечето хора допускат, когато почистват дома си:

1. Не почистваме пералнята

Мръсна перална машина е опасна, защото причинява разпространението на бактерии и плесени в дрехите. Това е вредно както за здрави хора, така и за хора, страдащи от алергии и астма.

Частиците от замърсявания могат да останат вътре в барабана и вътре в отделенията за перилния препарат и омекотител. Специалистите препоръчват почистване на пералната машина на всеки 2 седмици. Направете цикъл на пране без никакви дрехи в пералната машина при възможно най-висока температура с белина или лимонена киселина. Друг начин за дезинфекция е да изперете кухненските кърпи с 100 мл белина.

Измийте отделенията на пералната машина и не забравяйте да изсушавате барабана между пранетата. Много е трудно да се премахнат петна от плесен, след като вече са засегнали уплътнението на вратата.

2. Държим четката за тоалетна в затворен контейнер

Четката за тоалетна е един от най-мръсните предмети във вашия дом. Можете значително да намалите броя на бактериите в нея, ако просто я дезинфекцирате редовно и я изсушавате, преди да я приберете в затворен контейнер. Запечатаният контейнер е идеалната среда за растежа на бактериите, който се разпространява из цялата баня, когато използвате четката.

Можете да си купите четка в специален държач, който позволява на четката да изсъхне между употребите. 

3. Рядко дезинфекцираме мивките

Когато почистваме мивката, често забравяме да почистваме сифона и го правим само когато от него започне да излиза лоша миризма. Частици от храна и мръсотия остават в канализацията, бактериите започват да растат там, и когато водата се излива в канализацията под налягане, тези неща се връщат в мивката. За да почистите правилно канала, сложете една супена лъжица сода за хляб в сифона, налейте малко оцет върху нея и я оставете за през нощта. Сутринта изплакнете с вряща вода или просто с много гореща вода.
Тази процедура е особено ефективна след рязане на месо, риба или голямо количество зеленчуци.

4. Едно от най-мръсните неща в жилището е поставката за четки за зъби 

Вашата четка за зъби е дом на повече от 100 милиона вредни бактерии. Освен бактериите от устата, четката за зъби може да бъде заразена с бактерии от мивката и тоалетната, защото всеки път, когато пуснете водата в тоалетната, бактериите се освобождават във въздуха. Те могат да доведат до заболявания като цистит, нарушения на функцията на дебелото черво и дисбактериоза.

За да намалите вредните ефекти, съхранявайте четката за зъби не на мивката, а на рафта над нея. Използването на капачка за четка за зъби е лоша идея, защото бактериите растат по-бързо в затворена среда. 

Редовно почиствайте поставката за четки за зъби. Един от най-лесните начини за дезинфекция на четката за зъби е да я държите във вода за уста за 30 секунди или във вряща вода за 2 минути.

5. Чистим със студена вода

Горещата вода дезинфекцира, така че когато можете да използвате гореща вода, не се замисляйте. Разбира се, има случаи, в които няма как да използваме гореща вода, тъй като ще изгорим ръцете си. Тогава използвайте вода, която е комфортна за ръцете ви. 

6. Зареждаме съдомиялната машина неправилно и не я изсушаваме след употреба

Не е нужно да миете съдомиялната машина много често, защото тя действително се дезинфекцира. Въпреки това, трябва да я изсушавате всеки ден, в противен случай може да се появи мухъл. 

Що се отнася до миенето на съдове, се оказва, че е важно как поставяте чиниите си в съдомиялната машина. Експертите препоръчват покритите с въглехидрати (картофи, ориз, паста) да се поставят в кръг в средата на съдомиялната машина. Докато покритите с протеини (месо, сирене, яйца) чинии трябва да бъдат поставени в краищата на съдомиялната машина. 

7. Забравяме да почистваме завесата за баня и душ слушалката

Рядко почистваме завесата за баня, защото си мислим, че тя сама се почиства, докато се къпем. Това всъщност изобщо не е така. По завесата се задържа вода, както и сапун. Трябва да почистваме завесата поне веднъж месечно. Някои завеси могат да бъдат изпрани в пералнята, а другите можете да почиствате със солен разтвор или лимонена киселина. 

Относно душ слушалката, достатъчно е просто да пуснете водата и да изчакате 1-2 минути, за да може водата да отмие бактерииите. 

8. Не почистваме вентилаторите

Вентилаторът е едно от най-опасните места по отношение на бактериите, защото е свързано с въздушна шахта, където изпражненията на гризачи или птици могат да влязат във вашата къща. 

Трябва да почиствате вентилатора на всеки 2 седмици. Махнете решетката, измийте я с оцет и почистващ препарат, след което я подсушете. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay