8 съвета за отглеждане на умно дете

8 съвета за отглеждане на умно дете

Лесно е да се приеме, че нашите деца са или родени с високо ниво на интелигентност, или не са... и ние като родители, не можем да направим много, за да повлияем на това как ще се развие детето. Изследванията обаче показват, че интелигентността е разделена 50/50, когато става въпрос за природата и влиянието на родителите. Родителското влияние е много важно, затова ще ви дадем няколко съвета за това как да отгледате умно дете. 

Това не означава, че е необходимо да заливате децата си с математически задачи и уроци по чужд език, докато са още с памперсите. По-скоро се концентрирайте върху поведението, което поощрява развиващия се ум и интелект, вместо да възхвалявате вродения талант на детето.

1. Говорете с него от първия ден

Говоренето с децата ви, дори когато те са малки бебета, е ключът към обръщането на тези умствени колела. Дори когато децата са прекалено малки, за да разберат какво говорите или да разбират сложните думи, които използвате, с повторение те ще използват контекста, за да го разберат. Също така, задаването на отворени въпроси на децата ще им помогне да развият мнения и чувство за себе си, и ще им даде възможност да разберат тези мнения и индивидуалността им.

2. Четете книги 

Четенето е огромен предсказващ успех в училище, затова започнете да четете с бебетата си много преди да знаят какво означават думите. Четенето стимулира мозъка, изгражда база от знания за света и действа като основа на всяко бъдещо обучение, включително математика и наука. Уверете се, че книгите са лесно достъпни във вашия дом, моделирайте добри навици за четене  и говорете с децата си за това, което четете, за да изградите умения за разговор и четене.

3. Учете децата си да мислят за проблемите и да измислят решения

Не решавайте проблемите на децата си вместо тях. Вместо това ги насърчавайте да се съсредоточат върху една цел или проблем и да измислят решение на проблема. Това действие едновременно стимулира мозъка и ги учи, че са способни да работят самостоятелно.

4. Хвалете усилията и резултатите, а не просто действията

Добре е да награждавате децата за постигнатите резултати, но трябва да ги хвалите и за усилията и упоритата работа. По този начин възпитавате деца, които са по-мотивирани и способни да се движат напред, когато срещнат затруднение. 

5. Определете очаквания и често ги подобрявайте

Много е важно да поставяте определени цели и очаквания, разбира се в рамките на нормалното. Детето трябва да се стреми към нещо, за да не спира да се развива.

6. Насърчавайте упражненията

Физическите упражнения правят детето не само по-силно и здраво физически, но също така имат умствени ползи, изграждайки мозъчни клетки и увеличава притока на кръв към мозъка.

7. Насърчавайте любопитството 

Децата естествено са любопитни, но това може да намалее, когато децата порасват - освен ако не се насърчават. Задавайте въпроси, за да предизвикате разговор и да споделяте собствените си интереси, като обяснявате защо ви привличат. Можете също така да планирате преживявания като екскурзии до музеи, спортни събития или филми, които ще ви помогнат да намерите взаимни интереси.

8. Бъдете проактивни

Не чакайте нови възможности за обучение да се представят на вашите деца. Потърсете дейности извън училище, които ще развият различни умения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay