Колко пъти можете да носите дрехите, преди да ги изперете?

Колко пъти можете да носите дрехите, преди да ги изперете?

На всеки се е случвало да вземе една дреха и да се чуди дали да я сложи за пране или да я облече още веднъж. Има някои правила, свързани с прането, които трябва да спазваме. Повечето хора обаче не знаят тези правила. Например, трябва да перете някои дрехи обърнати наобратно, защото абсорбират телесни течности, които са предимно отвътре. И понякога нашите неща са много по-мръсни, отколкото изглеждат. 

Ето по колко пъти можете да носите различните дрехи, преди да ги изперете:

1. Бельо

Не носете бельо втори път! Вярваме, че всички сте съгласни с това правило. Бельото се носи по веднъж и се пере. Това е просто правило за хигиена. 

2. Дънки: след 5-6 носения

Редовна тема за разговор е колко често трябва да носите дънките си, преди да ги изперете. Някои хора биха казали, че трябва да ги перете всеки път, дори след едно носене. Други ще кажат, че дънките ще избелеят и ще се съсипят, ако ги перете твърде често. Оказва се, че оптималният брой на носене на дънки, преди да бъдат изпрани е 5-6 пъти.

3. Тениски и потници: след едно носене

Трябва да третирате тениските си като бельо, защото те са в много близък контакт с кожата и поглъщат най-голямата част от потта. Перете ги всеки път, след като ги носите. Единственото изключение е, ако носите тениската за 1 час или по-малко.

4. Рокли: след 1 до 2 обличания

Не е необходимо да перете роклите си след всяко носене, защото това може да разруши тъканта и цвета й. Но ако носите роклята през целия горещ ден през лятото, е по-добре да я изперете след едно носене.

5. Сутиен: след 3-4 носения

За разлика от бельото, не е нужно да перете сутиена след всяко носене. Можете да го носите 3-4 пъти. Това не важи за спортните сутиени. 

6. Чорапи и чорапогащи: след всяко носене

От детството всеки знае за правилата за носене на чорапи. Нашите майки настояваха да ги перем след всяко носене. И това е правилно. Само си представете колко бактерии и мръсотия събирате с краката си.

7. Спортни дрехи: след всяко носене

Това изобщо не подлежи на коментар. Дори няма как да си помислим да облечем потните дрехи отново. 

8. Пижама: след 3-4 носения

Лошата миризма на мръсна пижама може да развали спокойната ви дрямка. Трябва да перете пижамата си след 3-4 носения. Тоест на 3-4 дни трябва да сменяте пижамата си.

9. Обувки: когато се нацапат

Почиствайте обувките си всеки път, когато се замърсят. 

10. Поли, панталони и шорти: след 3 носения

В сравнение с дънките, трябва по-често да перете поли, панталони и шорти. Обикновено можете да направите това след 3-4 носения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay