Няколко съвета за това как да се грижите за обувките си

Няколко съвета за това как да се грижите за обувките си

Професор Амри Гилат стига до заключението, че обувките могат да разкрият до 90% от информацията за собственика си. Например, обувките, които не са нови, но все пак изглеждат добре показват, че собственикът е отговорен. Буйните хора предпочитат да носят боти. Е, хората често са съдени по обувките си, затова винаги трябва да ги поддържите чисти.

Ще ви дадем няколко съвета за това как да се грижите за обувките си:

1. Петна от нови обувки

Понякога се случва така, че новите обувки могат да оставят петна върху чорапите и дори краката ви. Талк на прах може да ви помогне да предотвратите това. Разтрийте го от вътрешната страна на новите си обувки. Вземете чисто парче плат и съберете остатъците от праха. Вместо това можете да използвате бебешка пудра или нишесте.

2. Пране на маратонки

Много перални машини имат специален режим за пране на маратонки, но ние не препоръчваме да го използвате. Съществува риск да съсипете маратонките си. Ще попадне вода в подметките, така че когато изсъхнат, те ще се свият и ще загубят оригиналната си форма.

Изперете ги на ръка: свалете връзките, извадете стелките и ги изперете внимателно. Използвайте четка за зъби за труднодостъпните места. Можете да използвате алкохол, за да дезинфекцирате обувките отвътре.

3. Драскотини върху кожени обувки

С течение на времето, на кожени обувки могат да се появяват драскотини, които карат обувките да изглеждат стари и мръсни. Но кожата на обувките е същата като на кожата на тялото ни, затова трябва да нанасяме специален крем върху нея. Нанесете крема, оставете ги за няколко часа и ги полирайте. Вместо това можете да използвате бебешки крем или вазелин.

4. Избелване на подметката

Пастата за зъби не само е добра за вашите зъби - може да се използва и за избелване на подметките на обувките ви. Просто вземете стара четка за зъби и почистете подметките на обувките си с паста за зъби. Ще забележите голямо подобрение!

5. Неприятна миризма

Всички сме виждали ароматизатор за кола. Вземете два ароматизатова, сложете ги в обувките и ги оставете за една нощ. Ако това не помогне, трябва да смените стелките. Нискокачественият материал, от който стелките често са направени, води до лоша миризма, така че трябва да купувате стелки, изработени от естествени материали. 

6. Изсушете обувките правилно

Обувките никога не бива да бъдат сушени на радиатор. Всъщност, трябва да ги държите далеч от високите температури, за да избегнете деформация. За да изсъхнат напълно, обувките се нуждаят от 24 до 48 часа. Ето защо трябва да имате няколко чифта обувки за всеки сезон, така че да имате нещо да носите, докато единия чифт се суши. Но ако нямате време да чакате, можете да използвате сешоар. Но помнете: можете да използвате само студен въздух!

7. Подгизнали обувки

Ако обувките ви са се накиснали във вода по някакъв начин, отново не бива да ги сушите на радиатор. По-добре е да поставите обикновен ориз в памучна торбичка и да я поставите в обувките. Оризът абсорбира влагата наистина добре и няколко капки етерично масло ще ви помогне да се отървете от лошата миризма.

Ако имате котка у дома, можете да използвате пясък за котещка тоалетна вместо ориз, тъй като абсорбира водата също толкова добре.

8. Правилно обуване на обувките

Използването на обувалка е много полезен навик. Ако не използвате обувалка, обувките ви ще се деформират. 

9. Петна върху обувки от велур или набук

Обикновена гума може да ви помогне да се справите с петната върху велур или набук. Пила за нокти също би могла да ви помогне. 

10. Петна от сол

През студените сезони улиците са покрити с химикали, които могат да повредят обувките и да оставят грозни петна по тях. За да се отървете от тях, ще ви е необходим оцет. Смесете го с вода в съотношение 1: 3 и измийте обувките с мека тъкан. Трябва да правите това всеки път, когато се приберете у дома.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay