Начинът, по който вървим разкрива много за нашето здраве

Начинът, по който вървим разкрива много за нашето здраве

Вървенето е сложен процес: всяка стъпка включва нашата нервна система и скелетната система и е толкова автоматична, че дори не я забелязваме. Всъщност, походката може да разкрие много за един човек. 

Има 7 особености, които биха могли да показват, че се случва нещо по-сериозно.

1. Малки стъпки

Възможни причини: проблеми с коленете или бедрата. Когато правим крачка напред, коляното ни трябва да се изправи. Ако е трудно да изправите крака си, това може да означава, че имате проблеми със ставите. Резултатът от това е малка амплитуда на крачката.

Препоръчва се посещение при лекар, за да се изследват коленните и тазобедрените стави. Ако пропуснете да посетите лекар, бихте могли да почувствате болка в гърба поради натоварването върху долната част на гърба.

2. Накуцване

Възможна причина: артрит. Ако походката на някого е нестабилна, невъзможно е да се опре на един крак. Понякога човек може да загуби равновесие, особено ако коляното стане "заключено". Това е много опасно, защото коляното може да "заключва" в неподходящ момент и човек може да падне и да бъде ранен. Нестабилната походка е сигнал, че трябва да отидете на лекар.

3. Скованост на ръцете

Възможна причина: проблеми с гърба. Когато правим крачка с десния ни крак, мускулите на торса от лявата страна действат като стабилизатори и лявата ръка отива напред. Този принцип работи за всяка стъпка.

Ако амплитудата на ръцете ви е малка, може да имате проблеми със гърба си, като херния на гръбначния диск или нещо друго. Ако усетите скованост в ръцете си, когато се разхождате, препоръчваме ви да посетите ортопед или невролог.

4. Изтръпване на краката

Възможни причини: множествена склероза, неврологични нарушения, мускулни проблеми. Вместо да вдигате крака си и леко да слагате крака надолу, удряте крака на пода. Това може да се случи поради следните причини: мускулна дистрофия, ударен нерв, проблеми с гърба или множествена склероза.

5. Наклон

Възможни причини: нараняване на главата. Ако забележите, че е трудно човек да поддържа баланс и се накланя малко, когато върви, недейте да мислите, че задължително е пил алкохол. Това може да бъде и последствие от нараняване. 

6. Бавна скорост

Възможни причини: депресия. Когато наблюдаваме депресиран човек, ние забелязваме: вертикални движения на главата, люлеене на горната част, бавни къси стъпки и бавни движения на ръцете. Променяме настроението си, когато променим скоростта на ходене.

7. Подскачане 

Една от възможните причини за подскачане при вървене е схващане на прасеца. Жените, които ходят на високи токове и мъжете, които не обръщат достатъчно внимание на разтягането, могат да го изпитат. Ако не разтягаме мускулите си, това често се случва.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay