Защо наистина трябва да внимаваме за бели ивици на пилешките гърди

Защо наистина трябва да внимаваме за бели ивици на пилешките гърди

Суровото пилешко месо обикновено е розово, но може да сте забелязали бели ивици на пилешките гърди. Ако е така, вероятно сте се чудили дали тези ивици са нормални. Проучване на Университета в Болоня предполага, че тези бели линии могат да означават нещо много по-сериозно, отколкото си мислим. 

Проучване, публикувано в италиански вестник, установи, че парчетата месо с бели ивици са по-тлъсти от нормалните, често надвишаващи нормалното съдържание на мазнини с 224%. Поради това изследователите смятат, че ивиците са резултат от нови техники за отглеждане, които се използват, за да помогнат на пилетата да растат по-бързо и да получат повече телесно тегло от нормалното. Това също може да е признак на мускулно разстройство, често срещано при хибридни птици.

Както показва проучването, в сравнение с преди 50 години, пилетата и пуйките вече растат до 6 килограма за половината от времето, необходимо преди и се продават на два пъти по-голямо от телесното си тегло. Това е очевидно при пилета, които се поставят на високо енергийни диети, които често са богати на допълнителна мазнина. За съжаление, тези практики могат да доведат до мускулно разстройство при птиците, което води до намаляване на мускулите, тъй като мазнините се увеличават, както се вижда при пилешките гърди с бели ивици.

Защо наистина трябва да внимаваме за бели ивици на пилешките гърди

Проучването също така твърди, че пилешкото месо е загубило част от хранителната си стойност през годините, което увеличава опасенията, че белите ивици означават, че месото постепенно губи функциониращи протеини. Въпреки това, проучване, дадено като част от проучването, твърди, че белите ивици са засегнали само около 12% от филетата, така че е трудно да се направят заключителни изводи. 

Като цяло се счита, че месото с бели ивици е безопасно за ядене, въпреки че има още един недостатък: вкусът. В сравнение с по-здравословните пилета, месото може да бъде по-твърдо. Смята се също, че има по-малко вкус и не абсорбира много добре марината.

В крайна сметка, белите ивици може да не са най-добрият PR за месната индустрия. Според едно проучване около половината от потребителите са заявили, че няма да си купят месо, което има бели ивици. Хората казват, че месото с бели ивици изглежда тлъсто. 

Необходимо е да се направят още доста изследвания, за да се установи дали тези бели ивици са опасни, едно е сигурно- белите ивици върху пилешките гърди определно не са нещо хубаво. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay