Колко калории има в сладките картофи?

Колко калории има в сладките картофи?

Много неща могат да се приготвят със сладки картофи: ориз, нудли, филийка. Без съмнение сладките картофи често намират място в чиниите ни и има причина за това. Те са страхотен източник на енергия и са богати на сложни въглехидрати. Ето защо активните хора ги обичат. 

Но картофите съдържат нишесте, както всички знаем и това може да ви накара да се замислите наистина ли са полезни за вас или не. 

За щастие, те са една здравословна храна. Ако сте любопитни за калориите в сладките картофи, има 103 калории в един средно голям картоф. В по-голям, има 162 калории. Ако сте избягвали сладките картофи, защото сте се притеснявали за калориите, трябва да знаете, че те играят важна роля в чинията ви. 

Освен това те са пълни с хранителни вещества:

Въглехидрати: 24 гр

Мазнини: 0 гр

Фибри: 4 гр

Протеин: 2 g

Витамин А: 157% от дневната доза, препоръчителна за жените

Витамин С: 30% от дневната доза, препоръчителна за жените

Витамин В6: 25% от дневната доза, препоръчителна за жените

Калий: 12% от дневната доза, препоръчителна за жените

От друга страна, същият размер печен бял картоф има почти идентичен брой калории (106), протеин (2 г), въглехидрати (24 г) и мазнини (0 г).

Основната разлика между двете (освен цвета) се крие в хранителните вещества. Сладкият картоф има почти двойно повече фибри, отколкото обикновеният картоф. Това е важно, ако искате да отслабнете, тъй като проучванията са показали, че повишаването на приема на фибри в диетата ви (жените трябва да се стремят към 25 г дневно) може да помогне при загубата на тегло.

Сладките картофи имат повече витамин С, отколкото обикновените. И за разлика от сладкия картоф, обикновеният картоф няма никакъв витамин А, който е важен за доброто зрение и гладката кожа.

Така че сладките картофи са чудесен избор за вашето здраве и вашата чиния.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay