В боядисването на яйца с естествени, натурални бои има някаква магия. Сваряват се цветни отвари, чака се дълго, цветовете са бледи, неравни и някак по-истински. Червеното на лучените кори, жълтото на куркумата, синьото на чая от каркаде, кафявото на кафето...
Ето и от какво се нуждаете, за да си приготвите бои за яйца вкъщи:
за жълто: 5-6 с.л. куркума
за червено: люспите на 2 големи глави обикновен лук и на 2 големи глави червен лук
за кафяво: 500 мл силно кафе
за светлосиньо: 500 мл силна отвара от каркаде
за тъмносиньо: 500 мл червено вино
сварени яйца
Начин на приготвяне:
Жълто: Половин литър вода се сипва в тенджера и се загрява, докато кипне. Добавя се куркумата и 1 с.л. оцет, след което се оставя да къкри 5 мин. и се сваля от котлона. Сварените и все още топли яйца се слагат внимателно в отварата и се оставят там минимум 1 час.
Червено: Люспите на двата вида лук се обелват, слагат се в тенджера и се заливат с вода. Суровите яйца се сваряват в тази смес за 8 мин., след като кипне водата, свалят се от котлона и се оставят още 1 час в тенджерата.
Кафяво: Приготвя се 500 мл силно кафе с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се поставят в него и се оставят така за 2-3 часа.
Светлосиньо: Приготвя се 500 мл силна отвара от каркаде (хибискус) с добавка от 1 с.л. оцет. Сварените и още топли яйца се слагат в нея и се оставят така за 2-3 часа.
Тъмносиньо: Суровите яйца се сваряват в 500 мл червено вино, след което се оставят да престоят в него още един час.
Съвет: За да получите още по-наситени цветове, оставете яйцата да киснат в боите 8-12 часа.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 1 |