20 билки и подправки, които винаги трябва да имате под ръка

20 билки и подправки, които винаги трябва да имате под ръка

Ако сте нови в готвенето или не го правите с желание, вероятно подправките ви се струват излишни. Във всяка рецепта има една дузина различни подправки и билки и вие просто не можете да разберете защо е необходимо това. Но въпреки това, тайната на вкусните ястия са именно подправките и има някои билки и подправки, които всеки трябва да има под ръка в кухнята. 

Сушени билки:

риган

мащерка

розмарин

градински чай

естрагон

(Повечето билки е по-добре да бъдат използвани пресни, тъй като губят много от уникалния си вкус, когато се сушат. Това важи за мента, босилек и копър, поради което те не са в този списък).

Подправки:

Канела (използва се в кърита, празнични ястия и сладкиши)

Кориандър (много различен от пресен кориандър; използва се най-често при приготвяне на къри)

Кимион (може да се използва при повечето солени ястия и се препоръчва при приготвянето на месо)

Пушен червен пипер (чудесен е за ястия като паеля и гулаш; добавя пикантна соленост)

Куркума (добавя жълт цвят и страхотен вкус)

Чили на прах или лют червен пипер (за супи, сосове за паста и др.)

Джинджифил (използва се в китайски ястия и къри, а също и при печене на различни неща)

Карамфил (използва се за греяно вино и различни печива)

Сминдух (друга известна подправка, която трябва да присъства във всяка кухня)

Индийско орехче (може да се добави във всичко - от сос бешамел до яйчен крем)

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay