9 признака, че ядете прекалено много захар

9 признака, че ядете прекалено много захар

Захарта има добър вкус и всичко, което я съдържа, има още по-добър вкус! Сладкият кристален въглехидрат се намира навсякъде. Хапването на сладко може да изглежда като невинно удоволствие, но всъщност е причината за много сложни здравословни проблеми, когато го консумираме в големи количества. Днес захарта е трудно да се избегне, но много от нас дори не осъзнават колко са пристрастени към нея.

Ето няколко признака, че ядете прекалено много захар:

1. Болка в мускулите и ставите

Това може да е един от многото сигнали, които тялото ви използва, за да ви предупреди за възпалителните процеси, които се случват вътре в тялото ви. Високите количества захар във вашата диета карат имунните клетки да отделят възпалителни посланици в кръвта ви, които се опитват да разграждат напреднали гликационни крайни продукти или протеин, свързан с глюкозна молекула.

Колкото повече захар ядете, толкова по-сложни гликационни крайни продукти се появяват, което води до изпращане на повече възпалителни пратеници, за да се прекъсне цикълът. Такава каскада от биохимични реакции евентуално може да доведе до артрит, катаракта, сърдечни заболявания, лоша памет или набръчкана кожа.

2. Ненаситност за сладкиши и захар

Захарта се обработва много бързо, оставяйки ви да се чувствате гладни въпреки факта, че сте изяли кифла само преди един час. Всъщност, захарта е известна с освобождаването на допамин, подобно на това, което ще почувствате при употребата на пристрастяващи наркотици. Невротрансмитиращият допамин се освобождава от невроните в тази система в отговор на възнаграждаващо събитие. Този конкретен химикал е най-известен с това, че ни държи в добро настроение.

Мозъкът вижда захарта като награда или храна, а колкото повече захар ядете, толкова повече тялото ви го жадува. Това е порочен и пристрастяващ цикъл. Плюс това, храната с високо съдържание на захар няма да ви накара да се почувствате сити, защото не съдържа полезни хранителни вещества.

3. Високи и ниски нива на енергия

Глюкозата е отговорна за енергийните доставки във вашето тяло, поради което е много важно да поддържате нивото на захарта в кръвта на правилното ниво. Всяко отклонение от това може да доведе до повишаване на енергията през целия ден. Когато ядете бонбони, панкреасът освобождава инсулин, за да ви помогне да внесете глюкоза в клетките. След като цикълът завърши, чувствате спад в нивото на енергия, защото тялото ви иска още захар.

За да запазите енергийните си нива, избягвайте да ядете сладкиши и нездравословни закуски. Вместо това, се хранете с протеини и здравословни мазнини. Получете "истинска" енергия за тялото си от здравословни храни. 

4. Кожни проблеми

Храни, които съдържат добавена захар, причиняват скок на инсулиновите нива и започва процеса на гликиране или свързване на захарта с протеиновите молекули. Веднага щом влезе в кръвта ви глюкозата стартира серия от сложни физиологични процеси, които в крайна сметка могат да причинят възпаления и кожни проблеми. Това повишаване на инсулина може евентуално да увеличи активността на мастните жлези в кожата и да активира възпалителни процеси.

5. Качване на тегло
Един от най-очевидните признаци на прекаляване със сладкото е качването на тегло. Високото ниво на захар увеличава производството на инсулин, който съхранява излишни мазнини по тялото.
6. Кариеси
Сладките храни причиняват по-бързо разваляне на зъбите. 
7. Висока толерантност към захарта
Когато ядете много бонбони всеки ден, вашите вкусови пъпки свикват със същото ниво на сладост и може да не откликват на него, както преди. Излишната захар смалява небцето ви, а сладките плодове и плодове не ви се струват толкова сладки, колкото би трябвало. Повярвайте ни, няма нищо по-хубаво от яденето на сочна ябълка и насладата от вкуса й. Ако нищо не ви харесва на вкус, намалете консумацията на допълнителна захар.
8. Чести грипове и настинки
Консумацията на твърде много захар блокира имунната ни система. Поради тази причина организмът ни не може да се бори с вирусите и се разболяваме по-често.
9. Подуване
Подуването и болезнените газове, както и други храносмилателни дискомфорти, могат да бъдат причинени от различни храни. И яденето на твърде много захар е една от тях! Тъй като подуването на корема е пряко свързано с това, което ядете и се опитвате да храносмилате, захарта играе голяма роля в него. Ако захарите са лошо абсорбирани в тънките черва, те ще навлязат в дебелото черво, където захарта обикновено действа като бактерия, произвеждаща газ. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay