9 малко известни приложения на парафиновия восък

9 малко известни приложения на парафиновия восък

Първото нещо, за което се сещаме, когато чуем "парафинов восък" е свещ, нали? Вероятно си мислите: "Това е просто восък, какво толкова?" Вероятно ще бъдете изненадани, но восъкът всъщност има много приложения. Ето няколко интересни приложения:

1. За консервиране

Ако имате градина вкъщи и произвеждате много плодове, можете да си приготвяте конфитюр сами. Домашният конфитюр има по-малко захар и консерванти, което го прави по-полезен, но и по-лесно се разваля. Поради тази причина, не бива да достига въздух до конфитюра. За тази цел трябва да използвате специален восък.

2. Запечатване на бутилки

Ако произвеждате вино или олио или нещо  друго, което се съхранява в бутилки, можете да ги запечатвате с восък. Трябва само да разтопите восъка и да потопите гърлото на бутилката в него. 

3. Смазване на чекмеджета

Дървените чекмеджета са много красиви. Но с течение на времето може да стане почти невъзможно да ги използвате. Когато това се случи, можете да ги смажете с восък.

4. Смазване на врати и прозорци

За да се отварят и затварят лесно и плавно, вратите и прозорците трябва да се смазват. Можете да използвате парафиновия восък за това.

5. За ремонт на ципове

Ако имате цип, който е заседнал и не може да мръдне на никъде, смажете машинката с малко восък. Можете да използвате свещ, с който да разтриете ципа по цялата дължина, както и самата машинка. 

6. За лопатата за сняг

Когато чистите сняг, често той залепва по лопатата и прави чистенето още по-трудно. Нанесете восък по лопатата, преди да започнете да чистите, за да не залепва сняг. 

7. Поддръжка на дъската за рязане

Всички искаме дъската ни за рязане да бъде максимално чиста. За тази цел можете да нанесете тънък слой восък върху дъската. Това ще попречи на храната да влиза в процепите.

8. Грижа за ръцете

Използваме ръцете си за всичко и те са изложени на студ, вода, въздух и т.н. Парафиновата терапия за ръце прави ръцете гладки и меки. Просто трябва да потопите ръцете си във восък с нормална температура. След това да сложите ръцете си в найлонови ръкавици, да изчакате 15-20 минути и внимателно да отлепите восъка. 

9. Грижа за краката

Тази процедура е почти същата като тази за ръцете. Потопете краката си в ратопен восък, сложете найлон отгоре и след това обелете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay