"Бразилски храст" от Велина Минкова
Colibri
"Бразилски храст" от Велина Минкова
05.06.2018|11:00 Прочитания: 1269

Велина Минкова се завръща с "Бразилски храст”, искрящ от остроумие сборник с разкази! Книгата излиза на 1 юни, а премиерата ще се състои на 7 юни от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото”.

"Бразилски храст" (160 стр., 12 лв.) е прелестна какофония от истории, в които абсурдно, но мирно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна, същевременно забавна и непринудена игра на двусмислието.  По думите на писателя Алек Попов книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: "Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, "Бразилски храст" очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор."

Велина Минкова завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази на английски език Red Shorts. Дебютният й роман, "Доклад на зелената амеба за химическия молив”, ни отведе на международен пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 г., а после ни припомни вълненията от първите месеци след 10 ноември. През 2016 г. книгата беше отличена в конкурса за превод на български роман на Фондация "Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books в САЩ. Наскоро романът излезе на френски език (с клеймото на авторитетното издателство Actes Sud) под заглавие "Великият вожд трябва да дойде да ни види” (Le Grand Leader doit venir nous voir).

Бразилски храст

"Бразилски храст" е какофония от дълги и кратки разкази, в които абсурдно, но безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна иронична игра на двусмислието.

"Хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София. Една от малкото ведри книги, зачената в смутните времена на българския преход, "Бразилски храст" очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор."
Алек Попов

Велина Минкова

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази на английски език Red Shorts (Колибри, 2001) и на романа "Доклад на зелената амеба за химическия молив" (Колибри, 2015), който излиза във Франция със заглавие Le Grand Leader Doit Venir Nous Voir (Actes sud, 2018). Живее в Париж, където преподава английски език, превежда художествена литература и работи върху втория си роман.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...