Зъболекарите разкриват 10 начина да се предпазим от кариеси
Pexels
Зъболекарите разкриват 10 начина да се предпазим от кариеси
09.01.2019|12:00 Прочитания: 906

Всеки човек получава само 2 комплекта зъби през живота си, така че трябва да се грижи добре за тях, ако не иска да ги изгуби. Зъболекарите разкриват няколко прости начина да предпазим зъбите си от разваляне. Прости неща, като промяна на начина на хранене, могат да направят голяма разлика. 

Ето няколко съвета, които могат да ви спестят развалените зъби:

1. Не прекалявайте със захарта

Всички знаем, че големите количества захар развалят зъбите. Но е важно да отбележим, че не става дума само за захарта в сладкишите, а и за захарта, съдържаща се в хляба, боба, плодовете, картофите и т.н. Ако редовно консумирате газирани напитки или дъвчете дъвки, опитайте алтернативи, които са без захар. 

2. Мийте зъбите си два пъти на ден

Изключително важно е да мием зъбите си два пъти на ден- сутрин и вечер. Това е правило, което всеки трябва да спазва.

3. Мийте езика си

Вашите зъби и венци не са единствените неща, които могат да приютят бактерии, на езикът ви също има бактерии. Важно е да миете езика си, добре е да инвестирате в хубава четка за език.

4. Обръщайте внимание на малките детайли

Когато става въпрос за оралното здраве, трябва да обръщаме внимание и на малките неща. Ако венците ви изглеждат малко зачервени, ако вашата слюнка е леко червена, или ако имате дори лека болка в устата, обадете се на Вашия зъболекар. Това са знаци, които тялото ни дава, за да ни уведоми, че нещо не е наред.

5. Опитайте да пиете зелен или черен чай

Зеленият и черният чай могат да помогнат на зъбите ви. Растението Cameilla sinensis, което се съдържа в чая, предпазва зъбите от кариеси. Смята се, че този трик помага дори и след ядене на сладкиши.

6. Не прекалявайте с миенето на зъбите

Нищо прекалено не е добре. Дори почистването на зъбите. Миенето на зъбите повече от 2 пъти на ден може да разруши емайла.

7. Яжте храни, които са полезни за оралното здраве 

Има храни, които предпазват зъбите от разваляне. Млечните продукти намаляват плаката. Ябълките, въпреки че са кисели и пълни със захар, също са полезни. Те увеличават производството на слюнка, което намалява нивата на бактериите. 

8. Не забравяйте да използвате конец за зъби 

Миенето на зъбите не е достатъчно. Бактериите и малките парченца храна могат да причинят кариеси. Редовното почистване на зъбите с конец може да ви предпази от появата на кариеси. По този начин предотвратявате натрупването на зъбен камък, лошия дъх и е по-ефективно от самото миене.

9. Посещавайте зъболекаря си 2 пъти в годината

Важно е да посещавате зъболекаря си редовно, защото той може да забележи проблем в самото му начало. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...