Какво да правите, ако нокътят на крака ви падне
pixabay
Какво да правите, ако нокътят на крака ви падне
04.09.2017|18:00 Прочитания: 2110

Падането на нокът на крака се случва често. И за съжаление, жените често получават тази травма. Най-често срещаните причини са неудобни обувки и тренировките.

Защо? Постоянната битка между ноктите ви и ръба на обувката може да причини появата на мехури, пълни с кръв и отделянето на нокътя от кожата.

Можете да предотвратите това, ако носите удобни обувки, но ако вече се е случило, ето какво да правите:

Ако нокътя ви падне и има кървене:

Първо натиснете областта, докато кървенето намалее. След това почистете мястото, нанесете антибиотичен крем и поставете лепенка. Повтаряйте тази процедура след всяко къпане.

Ако ситуацията не е толкова драматична:

Често, след многократни микротравми, нокътя може да падне, без да има кървене и отворени рани. В този случай, антибиотичният крем и лепенката са добър вариант. Ако има и мехур обаче, дезинфекцирайте игла и го пробийте, за да изтече течността.

Ако нокътя е тръгнал да пада, но не е паднал до край

НЕ го дърпайте. Това може да причини болка, както и допълнителна, ненужна травма.

Вместо да го дърпате, изрежете нокътя възможно най-дълбоко, така че да не се закача за чорапите и обувките ви. Също така не се опитвайте да го натискате, за да се залепи обратно. Това няма да се случи. В този случай, ще трябва да проявите много търпение. Израстването на нов нокът отнема от 6 до 9 месеца. Ще започнете да виждате нов нокът след около 6 седмици.

Кога да посетите лекар?

Ако изпитвате силна болка, забележите червени петна по пръста си, има подуване или изтичане на странни течности, време е да посетите лекар, защото това са признаци на инфекция. Нокътя е много близо до костта и ако не лекуваме инфекцията, тя може да се пренесе към костта, което не е добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...