Какво се случва с тялото ви, ако не получавате достатъчно слънце?
pixabay
Какво се случва с тялото ви, ако не получавате достатъчно слънце?
11.04.2018|09:00 Прочитания: 2326

Когато излагате кожата си на слънце, тялото ви започва да произвежда витамин D, известен също като слънчев витамин. Той играе много важна роля за правилното функциониране на много органи и тъкани в тялото. Според скорошно проучване почти 40% от хората имат недостиг на витамин D. Хората, които избягват да се излагат на слънце или не получават достатъчно количество от него, могат да имат различни негативни последици.

Ето кои са най-често срещаните симптоми:

1. Слаби кости

Калций и витамин D отдавна са признати за важни и необходими хранителни вещества за здравето на костите и минерализирането. Калциятът се абсорбира в тънките черва с помощта на витамин D. Дефицитът на "слънчевия витамин" води до намаляване на абсорбцията на калций и в резултат на това- отслабване на костната структура.

Хората, които не получават достатъчно количество слънчева светлина, страдат от болка в костите, мускулна слабост, рахит, остеомалация и остеопороза. Много важно е да поддържате адекватна доза витамин D в тялото си. Основните източници на витамин D са слънчевата светлина, здравословното хранене и добавките.

2. Деформации на краката

Тъй като витамин D улеснява абсорбирането на фосфати и калций чрез храносмилането, той може да бъде много полезен при справянето с проблеми, свързани с костите. Липсата на калций в костите води до промени в структурата на костите и тяхната деформация.

Увеличаването на приема на витамин D под формата на добавки или чрез излагане на слънчева светлина може да помогне на много хора да поддържат подходящо ниво на калций в костите и клетките си. Витамин D може да се използва за контролиране или предотвратяване на хронична болка в краката, особено това, което е свързано със състояния като остеопороза, плантарен фасциит, артрит и други възпалени стави и сухожилия.

3. Колоректален рак

Проучванията показват, че малкото излагане на слънце и следователно недостатъчното количество витамин D в клетките евентуално може да доведе до развитие на колоректален рак. Нивата на витамин D определят оцеляването и растежа на раковите клетки. Достатъчни нива на витамин D са свързани с по-добра обща преживяемост при пациенти с рак на дебелото черво. Необходими са допълнителни клинични проучвания, за да се прецени дали добавянето на витамин D може да помогне за предотвратяване или намаляване на риска от развитие на колоректален рак.

Разберете дали нивата на витамин D са прекалено ниски, като направите кръвен тест. Оптималното ниво е над 30 нанограма на милилитър.

4. Депресия

Хората са склонни да прекарват повече време пред компютъра, вместо да ходят на разходка или просто да прекарват времето си навън. Дори когато имаме време за почивка, гледаме телевизионни предавания или играем видео игри.

Както се оказа, слънцето играе много важна роля в поставянето на усмивка на лицето ни, защото липсата на светлина е истински убиец на настроението. Колкото повече се заключваме в рамките на 4 стени, толкова по-тъжни ставаме. Прекарвайте повече време навън - ще намерите много забавни неща там и ще останете здрави. 

5. Проблеми с кожата

Тъй като псориазисът е неизправност на имунната система, витамин D може да промени баланса по положителен начин. Излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде ефективен начин за лечение на псориазис, акне и други кожни проблеми. Поддържането на здравословна доза витамин D в живота ви ще направи голяма промяна за здравето на вашата кожа.

Не е нужно да правите слънчеви бани, за да получите достатъчно витамин D. Въпреки това, трябва да внимавате и да се опитате да не се преекспонирате на UV лъчи, защото има повишен риск от меланома сред пациентите с псориазис.

6. Качване на тегло

Мускулната слабост, костната болка и деформацията могат да допринесат за повишаване на теглото, като затрудняват активността и изгарянето на калориите. Също така, витамин D и хормон лептин работят заедно, за да контролират телесното тегло. Лептин, произвеждан в мастните клетки, изпраща сигнали до мозъка, за да човек разбере, че се е наял. Витамин D помага на тези сигнали да стигнат до мозъка, а дефицитът на този витамин може да наруши цикъла. В резултат на това не разбирате, че сте се наяли и преяждате.
Можете да получите витамин D от излагане на слънчева светлина и като поддържате здравословна диета. Уверете се, че тя включва риба (риба меч, риба тон и сьомга); яйчни жълтъци и храни като мляко, пълнозърнест хляб, неподсладено кисело мляко, портокалови сокове и пробиотични гранули.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...