Как да разберете, че сте в кетоза?
Pexels
Как да разберете, че сте в кетоза?
13.04.2018|09:00 Прочитания: 45890

"Кетоза" може да ви звучи като сложен медицински термин, но всъщност не е толкова сложно. Всъщност, това е "кето" в кето диетата. Ако спазвате тази диета, това, от което трябва да се интересувате, е да влезете в кетоза.

Ако не сте запознати, кето диетата е диета с много високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Целта е да влезете в състояние, наречено кетоза, което представлява метаболитно състояние, при което голяма част от енергията се осигурява от мазнините. Случва се, когато кръвната захар (глюкоза) е ограничена и тялото не може да я използва като източник на енергия. Предизвиква се чрез спазване на нисковъглехидратна диета, каквато е кето диетата, при която се консумират едва от 20 до 50 грама въглехидрати на ден.

Има само един проблем. Как да разберете, че сте в кетоза? Ето 5 признака:

1. Лош дъх 

Един от основните признаци на кетоза е лош дъх. Когато сте в това състояние, тялото ви разгражда мазнините и протеините за енергия, създавайки странични продукти, които трябва да бъдат елиминирани. Има няколко начина, по които това се случва, чрез урина, изпражнения, пот ... и дишане.

Страничният продукт на това разграждане на мазнините и протеините в енергия е кетонното тяло, наречено ацетон. Малко количество ацетон не оказва влияние, но по-голямото причинява неприятен мирис на дъха. Това е знак, че сте в кетоза и вие изгаряте протеини или мазнини като източник на енергия.

2. Чувствате се много изморени

Когато сте в кетоза, тялото ви се обърква от факта, че няма нормално количество въглехидрати, което да гори за енергия. В резултат на това се чувствате напълно изтощени. 

3. ...Но след това сте супер енергични

В крайна сметка, тялото ви разбира, че може да се справи добре, като изгаря мазнините и протеините за енергия, така че започвате да се чувствате по-енергични. Но това вероятно е плацебо ефект, като се има предвид, че това е просто подобрение от чувството на супер умора.

4. Апетитът ви намалява

Това е явление, което се случва, но не е напълно ясно защо. Има някои теории, обаче. Възможно е бактериите в червата да се променят поради новата ви диета. Може да се окаже, че кетоните засягат хипоталамуса в мозъка ви и причиняват различно освобождаване на хормони, което ви прави по-малко гладни. Каквото и да е, не е необичайно да се чувствате по-малко гладни, когато влизате в кетоза.

5. Прекарвате много време в тоалетната

Когато започнете кето диетата, в началото ядете някои сериозни мазнини, и тялото ви просто не е готово за това. Тялото ви не ги смила правилно и бактериите в червата не могат да се справят. Това може да доведе до диария или временно разстройство, наречено стеаторея. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

29 7
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...