Мастит при кърмачки- всичко, което трябва да знаете
pixabay
Мастит при кърмачки- всичко, което трябва да знаете
10.01.2019|12:00 Прочитания: 709
Маститът представлява възпалителна инфекция на гръдната тъкан, протичаща с болезненост, подуване, зачервяване и затопляне на засегнатата гърда. Маститът най-често засяга кърмещите жени (лактационен мастит), макар че е възможно да настъпи и извън периода на кърмене.
В повечето случаи лактационният мастит настъпва до три месеца след раждането. Най-често засяга едната гърда. В някои случаи маститът води до преждевременно отбиване на кърмачето. Също така, общата отпадналост и неразположение могат да затруднят грижите за детето. Лактационният мастит най-често възниква, когато млечният канал на едната гърда се запуши, при което в нея се задържа мляко, след което лесно възниква инфекция. Бактериите навлизат в гърдата през кожата или през отвърстието на млечния канал. Причинителите, най-често стрептококи, живеят по повърхността на кожата или произхождат от устата на кърмачето. Те не са опасни за него, срещат се по повърхността на кожата на всеки индивид. Патогенни са само когато попаднат в гръдната или други вътрешни тъкани.
Лечението на мастита включва антибиотици и болкоуспокояващи. Антибиотичният курс обикновено трае 10 – 14 дни. Облекчението на симптомите настъпва 24 – 48 часа след началото на антибиотичния прием. Изключително важно, обаче, е целият курс да бъде завършен, тъй като в противен случай инфекцията по-късно се обостря, а причинителят придобива резистентност, което прави лечението много по-трудно.

 

Фази на развитие на маститита

  1. Начален – наличие на задръжка на мляко и повишена чувствителност до болка при натиск в засегнатия участък;
  2. Прогресиращ – зачервяване на участъка, уплътняване и спонтанна болка;
  3. Гноен мастит – силна пулсираща болка в засегнатата гърда, червено до сивкаво оцветяване на кожата. Не се понася докосване и натиск.

 

При всички фази на развитие може да има реакция на лимфните възли в мишницата. Най-важното е да няма задръжка на кърма и да не се допуска образуването на ракади. Детето не трябва да се държи на гърдата повече от 15 минути. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

 

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...