Мононуклеоза- "болестта на целувката"
pixabay
Мононуклеоза- "болестта на целувката"
02.02.2018|09:00 Прочитания: 4871

Мислите, че след като вече сте възрастни, няма как да се разболеете от "болестта на целувката"? За съжаление грешите. Напълно възможно е да се разболее и възрастен човек и тогава симптомите са много по-лоши. 

Най-честият симптом на мононуклеозата: абсурдна умора. Когато се разболеете от мононуклеоза вашата имунна система става толкова заета да се бори с инфекцията, че тялото ви няма енергия дори за най-елементарните ежедневни дейности. 

Най-гадната част от тази болест е умората, защото възстановяването и възвръщането на нормалния начин на живот отнемат много време. Повечето хора се възстановяват от останалите симптоми в рамките на месец, но умората може да продължи седмици или месеци след това. 

Така че, ако изпитвате силна умора и имате някои от симптомите изброени по-надолу, посетете лекар възможно най-скоро. 

1. Подути лимфни възли 

Критичен компонент на вашата имунна система, вашите лимфни възли обикновено се надуват, когато сте болни, но с мононуклеозата, те често стават достатъчно големи, че всъщност можете да ги видите да изпъкват от страните ви по врата. Те също стават доста деликатни. Класическият знак за мононуклеоза е, че има и подути лимфни възли на гърба, които обикновено не виждате при други вируси. 

2. Обриви

Мононуклеозата може да причини обрив- малки червени пъпчици по кожата, често на гърдите или в устата. Обривът няма да бъде като мехури или ухапвания от насекоми, а просто раздразнение на кожата. Това е възпалителен отговор, който се появява на кожата в резултат на това, че тялото ви се бори с вируса.

Докато обривите са потенциален страничен ефект на антибиотиците, хората, които имат вирусни инфекции, като мононуклеоза, имат нежелани странични ефекти в много по-голяма степен.

3. Главоболие, което просто не спира

Главоболието, което продължава с дни може да бъде симптом на мононуклеоза. Те обикновено са болезнени, напрегнати главоболия, които могат