Средиземноморската диета беше определена за най-добрата за 2019 г., но какво представлява?
pixabay
Средиземноморската диета беше определена за най-добрата за 2019 г., но какво представлява?
03.01.2019|13:00 Прочитания: 2329

През 2018 г. се говореше най-вече за кето диетата, но през 2019 г. средиземноморската диета ще бъде в центъра на вниманието.

 За първи път средиземноморската диета се озова на първо място в класацията за най-добри диети в САЩ.

Средиземноморската диета не е нова- тя съществува от 60-те години и вероятно сте чували за нейните ползи за здравето: дълголетие, загуба на тегло, превенция на болестите. И по-важното е, че диетата е супер лесна за спазване в дългосрочен план. Ето всичко, което трябва да знаете за средиземноморската диета:

Какво е средиземноморската диета?

Диетата се основава на хранителните навици на хората, които живеят в страните, граничещи със Средиземно море, които са по-малко склонни да страдат от рак и сърдечни заболявания, отколкото американците. Диетата може също да ви помогне да запазите теглото си: американски вестник установи, че средиземноморската диета е също толкова полезна, колкото диетите с ниско съдържание на въглехидрати за отслабване.

Тази диета всъщност не е толкова диета, колкото начин на живот и на хранене. Ако спазвате този начин на хранене, трябва да приемат здравословни мазнини, ядки, плодове и зеленчуци.

Какво можете да ядете, ако спазвате средиземноморската диета?

Средиземноморската диета може да бъде сравнена с едно ястие: гръцка салата. Доматите, краставиците и лукът съставляват по-голямата част от ястието, а парчетата от сирене фета и зехтина допълват храната. Добавете малко аншоа и това е всичко, което трябва да знаете. 

При спазването на тази диета трябва да ядете много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и зехтин.

Разбира се, физическата активност е много важна за постигане на резултатите. 

Какво не можете да ядете, ако спазвате средиземноморската диета?

Тази диета не е много ограничаваща, но сладкишите, червеното месо и алкохола се препоръчват само за много специални поводи. 

Също така трябва да се съобразявате с размера на порцията и приема на калории.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...