Учените са разработили технология, която ще помогне за лекуване на слепотата
pixabay
Учените са разработили технология, която ще помогне за лекуване на слепотата
29.01.2018|13:00 Прочитания: 1801

Според Световната здравна организация в света има 285 милиона души, които са напълно или частично слепи. За щастие, науката продължава да се развива и учените вече се научават да развиват тъканите на очите с новооткритата технология за препрограмиране на клетките. Самата идея принадлежи на Шиня Яманака, професор в университета в Киото. Яманака и британският биолог Джон Гърдън спечелиха Нобеловата награда за работата си през 2012 г.

Същността на това откритие е следната: Яманака, заедно със своите колеги, открива способността на клетките със свои собствени роли в тялото да се върнат в ембрионалното състояние чрез препрограмиране. Тези препрограмирани клетки, от своя страна, могат да бъдат използвани за "отглеждане" на необходимите органи и тъкани за по-нататъшна употреба при трансплантация и регенеративна медицина.

По този начин учените "отглеждат" тъкани за очи, за да лекуват слепота. В момента се провеждат клинични опити за трансплантация на очни тъкани в различни страни. Учените в Кардифския университет и университета в Осака трансплантират роговичния епител на слепи зайци, за да възстановят предната част на окото.

Подобни тестове бяха проведени в Руския Федерален научно-изследователски институт по физикохимична медицина и те научиха как да се възстановява ретината на окото от кожните клетки. Очаква се клиничните проучвания, включващи хора, да бъдат проведени още през тази година. Операцията за трансплантация на ретината ще бъде извършена на семейство с генетична дегенерация на макулата.