10 детски болести, които всички родители трябва да могат да разпознават
13.06.2018|09:00 Прочитания: 1789

Когато детето започне да има признаци за настинка, много родители започват да използват противовъзпалителни лекарства, които намаляват температурата. Но те не знаят, че по-сериозните заболявания могат да се скрият зад симптомите на обикновена настинка. За да защитят здравето на децата си, родителите трябва да обърнат внимание на симптомите преди да е станало твърде късно.

Ето как да разпознавате заболяванията и как да избирате правилното лечение:

Ангина

Симптомите на обикновена настинка:

възпалено гърло

температура

Отличителни симптоми:

оголемени сливици

бяло покритие върху езика и устата

болка в очите

висока температура 

слабост

затруднено преглъщане

Когато детето има болки в гърлото и температура, естествено е да си помислим, че е настинало. Тези симптоми обаче могат да бъдат ранни признаци на ангина. Ангината е опасна поради сериозните усложнения. Streptococcus е патогенът на това заболяване и често инфектира сърцето или бъбреците. За да се избегнат усложнения, лекарите обикновено предписват антибиотици още в първия ден на заболяването. Не отказвайте да ги давате на вашето дете.

Ротавирусна инфекция

Симптомите на обикновена настинка:

възпалено гърло

температура

отпадналост

хрема

Отличителни симптоми:

стомашни болки

повръщане

диария

Това заболяване съчетава симптомите на настинка и различни храносмилателни нарушения. Може да се заразите, ако влезете в контакт с болен човек или поемете заразена храна или вода. Тялото губи много вода поради повръщането и диарията, така че дехидратацията е най-голямата опасност, за която да се тревожите по време на това заболяване. Ето защо първото нещо, което родителите трябва да направят, е да дават вода на децата си - но само в малки количества като 1 супена лъжица на всеки 3-5 минути.

Магарешка кашлица

Симптомите на обикновена настинка:

суха кашлица

температура

хрема

Отличителни симптоми:

лоша кашлица с дрезгав звук

повръщане

Не всеки лекар може да разпознае магарешката кашлица в най-ранните етапи, така че лечението на детето с лекарство за настинка може да даде лъжливи положителни резултати в началото. Но с течение на времето се появява лошата кашлица с "дрезгав" звук, което е първият очевиден симптом на заболяването. Тази тежка кашлица може да завърши с повръщане. Не чакайте и отидете на лекар възможно най-скоро, защото само професионалист може да определи заболяването с поредица от тестове.

Скарлатина

Симптомите на обикновена настинка:

възпалено гърло

температура

слабост

Отличителни симптоми:

дребен червен обрив

Скарлатината е нещо, което се появява предимно при бебета. Един ден след началото на заболяването може да се появи дребен червен обрив по тялото. Отличителната черта на скарлатината е, че обривът не се появява на носа или на кожата около устните. За да се избегнат сериозни усложнения във вътрешните органи, лекарите често предписват антибиотици, както в случая с ангина.

Астма

Симптомите на обикновена настинка:

кашлица

Отличителни симптоми:

задух

шум, идващ от белите дробове

Освен инфекциозни заболявания, кашлица може да бъде причинена от астма. Астмата е наследствено заболяване, така че ако има хора, които я имат във вашето семейство, трябва да сте предпазливи. Когато човек има астма, съществува висок риск от задушаване, ако има алергична реакция или дори когато се смее или плаче. Астмата е хронично заболяване, но ако го третирате правилно, можете да го забравите за дълго време. Влошаване на случаите на астма може да се случи по всяко време, така че, за да се избегне това, трябва да дадете на детето си антихистамини, предписани от Вашия лекар.

Детски паралич

Симптомите на обикновена настинка:

слабост

температура

отпадналост

Отличителни симптоми:

болка в краката и ръцете

обърканост

Детският паралич е много сериозно заболяване, което е насочено към гръбначния мозък и може да причини тежка парализа. Често не се диагностицира правилно и вместо това се третира като обикновена настинка. Само когато детето започва да се оплаква от болки в краката и ръцете си, развива двигателни нарушения или губи чувството си за посока, лекарите подозират, че има по-сериозна болест. Параличът може да бъде диагностициран само след специален кръвен тест. Детето ще трябва да мине през дълъг и тежък период на рехабилитация и нормалните движения никога няма да бъдат възстановени.

Туберкулоза
Симптомите на обикновена настинка:
суха кашлица
гъделичкане в гърлото
температура
липса на апетит
умора
Отличителни симптоми:
влажна кашлица
отпадналост
бледа кожа
спазми при кашляне
Туберкулозата може лесно да бъде объркана с настинка в началните етапи, но има важна разлика. Обикновено, когато човек има настинка, симптомите изчезват след няколко дни. Но ако имат туберкулоза, болестта продължава да се развива. Кожата им става бледа и температурата не изчезва дълго време. Важно е да обърнете внимание на кашлицата на детето си. В случай, че има подозрение, че това може да е туберкулоза, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро и да се направи рентгенова снимка на белите дробове.
Дребна шарка
Симптомите на обикновена настинка:
слабост
запушен нос
възпалено гърло
температура
болка в ставите
Отличителни симптоми:
бели петна по вътрешностите на бузите
обрив по тялото
Морбили е сериозно инфекциозно заболяване. В ранните етапи морбили и грипът са трудни за разграничаване едно от друго. Въпреки това, когато едно дете има морбили, има известни промени в слузта на устата, появяващи се като бели петна по бузите. Няколко дни по-късно може да забележите обрив, който може да помогне за диагностицирането на заболяването. За да не се разпространява инфекцията, е важно да изолирате болното дете. Морбили е опасно поради усложненията, така че трябва да бъдете много внимателни по време на началните етапи на заболяването.
Рубеола
Симптомите на обикновена настинка:
хрема
възпалено гърло,
температура
Отличителни симптоми:
обрив по тялото
Рубеолата е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който уврежда имунната система и всички вътрешни органи и системи. Важен симптом на рубеола е обрива, който се появява на 3-тия ден след първоначалната инфекция. В ранните етапи обривът се локализира около ушите, предната част на шията и бузите, но никога не се появява върху дланите на ръцете или върху кожата на краката. Изследването на обрива, кръвта и урината на детето може да помогне за диагностицирането на заболяването.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...