10 детски болести, които всички родители трябва да могат да разпознават
13.06.2018|09:00 Прочитания: 1300

Когато детето започне да има признаци за настинка, много родители започват да използват противовъзпалителни лекарства, които намаляват температурата. Но те не знаят, че по-сериозните заболявания могат да се скрият зад симптомите на обикновена настинка. За да защитят здравето на децата си, родителите трябва да обърнат внимание на симптомите преди да е станало твърде късно.

Ето как да разпознавате заболяванията и как да избирате правилното лечение:

Ангина

Симптомите на обикновена настинка:

възпалено гърло

температура

Отличителни симптоми:

оголемени сливици

бяло покритие върху езика и устата

болка в очите

висока температура 

слабост

затруднено преглъщане

Когато детето има болки в гърлото и температура, естествено е да си помислим, че е настинало. Тези симптоми обаче могат да бъдат ранни признаци на ангина. Ангината е опасна поради сериозните усложнения. Streptococcus е патогенът на това заболяване и често инфектира сърцето или бъбреците. За да се избегнат усложнения, лекарите обикновено предписват антибиотици още в първия ден на заболяването. Не отказвайте да ги давате на вашето дете.

Ротавирусна инфекция

Симптомите на обикновена настинка:

възпалено гърло

температура

отпадналост

хрема

Отличителни симптоми:

стомашни болки

повръщане

диария

Това заболяване съчетава симптомите на настинка и различни храносмилателни нарушения. Може да се заразите, ако влезете в контакт с болен човек или поемете заразена храна или вода. Тялото губи много вода поради повръщането и диарията, така че дехидратацията е най-голямата опасност, за която да се тревожите по време на това заболяване. Ето защо първото нещо, което родителите трябва да направят, е да дават вода на децата си - но само в малки кол