5 правила за сексуалното здраве, които можете да забравите
pixabay
5 правила за сексуалното здраве, които можете да забравите
03.05.2018|14:00 Прочитания: 4176

Когато чуете думата "бунтовник", може би последният човек, за когото се сещате, е вашият гинеколог. 

Но след като постоянно се появяват нови правила и закони за това колко често трябва да си правите цитонамазка, мамография и т.н., много гинеколози започнаха да работят по своите правила. 

Ето какво трябва да знаете за това дали да слушате съветите на лекаря си или да действате на своя воля:

Кога трябва да започнете да си правите мамография? 

Правилото: Мамография трябва да започне да се прави, когато навършите 50 години. 

Истината: Това правило не е особено добре измислено. Всъщност, тези прегледи трябва да започнат да се правят между 40 и 50 години, като се има предвид рискови фактори, наследствена обремененост и самия организъм.

Ако пиете антибиотици, трябва ли да пиете двойна доза противозачатъчни? 

Правилото: Когато пиете антибиотици, трябва да пиете двойна доза от хапчетата си против забременяване. 

Истината: Повечето антибиотици, например тези, които ви изписват при инфекция на пикочните пътища, не влияят на хормоните ви и съответно не е нужно увеличаване на дозата. Има антибиотици, които биха повлияли на хормоните ви, но става дума за по-тежки антибиотици, например тези, които се изписват при туберколоза. Някои медикаменти могат да повлияят на ефекта на противозачатъчните, но това не се отнася за всички лекарства. 

Колко време трябва да опитвате да забременеете, преди да посетите лекар и да търсите проблем? 

Правилото: Ако опитвате да забременеете от 1 година (или 6 месеца, ако сте на над 35-годишна възраст) и не се получава, трябва да посетите лекар.

Истината: Посетете лекар в момента, в който решите, че искате да имате дете. Добре е да се уверите, че всичко е наред, преди изобщо да започнете с опитите. Особено ако някога сте имали нередовен цикъл или някакъв проблем. 

Колко точно трябва да сте притеснени от половопредавани болести и инфекции?

Правилото: Ако сте млада жена, ЧПВ трябва да бъде основното ви притеснение.

Истината: Човешкият папиломен вирус, който може да повиши риска от рак на шийката на матката, трябва да бъде в радара на всяка сексуално активна жена. Но също и хламидии и гонорея. Тези две бактериални инфекции - които могат да доведат до възпаление на таза, безплодие и дългосрочна тазова болка, са не по-малко сериозни. Правете си изследвания на всеки 6 месеца. Имате моногамна връзка? Правете си изследвания ежегодно. 

Колко често трябва да си правите изследване на органите в таза всяка година? 

Правилото: Не е нужно да си правите такова изследване толкова често.

Истината: Добре е да си правите такова изследване достатъчно често, защото това изследване може да помогне на вашия лекар да открие предракови образувания, кисти, фиброми и т.н., които на по-късен етап може да влошат общото ви здраве. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

2 1
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...