5 причини за болка в пъпа
pixabay
5 причини за болка в пъпа
30.01.2018|09:00 Прочитания: 25570

През по-голямата част от времето не обръщаме внимание на пъпа. Някои от нас го пробиват и слагат обица, а повечето хора просто го почистват от мъхчетата от време и време и отново забравят, че съществува такава част от тялото им. 

Това е така, докато не почувстваме странна болка в корема. И докато болката може да се появи и да изчезне много бързо, понякога издава сериозен проблем. Така че, ако имате остра болка в областта на пъпа, трябва да се замислите от какво е. 

И тъй като причините могат да бъдат толкова различни, лечението варира широко. В зависимост от основното ви състояние, Вашият лекар може да ви насочи към гастроентеролог, общ хирург или дори дерматолог. В същото време, по-доброкачествените причини може да не заслужават нещо повече от антиацид или промяна в диетата.

Чудите се какво се крие зад болката в пъпа? Ето 5 потенциални причини:

Болестта на Крон

Възпалително заболяване на червата, което обикновено засяга тънките черва и / или дебелото черво, болестта на Крон може да причини болка в пъпа, която се усеща като тъпа болка, която обикновено се проявява 20 до 30 минути след хранене. Но когато се поставя диагноза "Болестта на Крон", никога не се прави само на базата на коремна болка. Трябва да има и други симптоми. Те могат да включват тежка диария, умора и загуба на тегло.

Причината за Болестта на Крон е неизвестна, но може да играе роля неправилно функциониращата имунна система и фамилна анамнеза. Над 1 милион души в САЩ имат болест на Крон. Най-често срещаната възраст е между 18 и 24 години, но можете да я получите на всяка възраст.

Усложненията от болестта на Крон могат да включват недохранване, язви и обструкция на червата. Ако вашият лекар подозира, че може да имате това състояние, той или тя ще направи тестове, обикновено колоноскопия или абдоминал