Какво наистина означават мускулните потрепвания?
pixabay
Какво наистина означават мускулните потрепвания?
26.02.2018|09:00 Прочитания: 1476

Нищо друго няма способността да ни влуди, изплаши или подразни така, както мускулните крампи, спазми или потрепвания. 

Дори мисълта за това е способна да накара окото ви да потрепва. 

Мускулни потрепвания са неволеви контракции на цял мускул или само на някои от неговите влакна, често причинени от проблеми в реалния мускул или нервите.

Макар че вашето потрепване на мускулите вероятно ви се струва случайно, вероятно не е. Някои фактори могат да ви направят по-склонни към мускулно потрепване - и за щастие повечето от тях са доста фиксирани. Ето какво се опитват да ви кажат мускулите ви:

1. Не получавате достатъчно витамин D

Говорим за витамин D! Витаминът от слънцето е от решаващо значение за здравите мускули, а ниските нива (които са абсурдно често срещани) могат да доведат до хипокалцемия, състояние, при което има твърде малко калций в кръвта.

Ако не сте изследвали количестовот на витамин D в организма си през последната година, е време да поговорите с вашия лекар за това как да управлявате нивата на този витамин, особено ако не получавате достатъчно слънчева светлина.

2. Стресирани сте 

Стресът просто обича да съсипва тялото ви и всъщност може да изчерпи магнезиевите запаси на организма ви, за да предизвика потрепване. Магнезият играе огромна роля в нервната функция.

Ако сте супер стресирани, психически или физически, увеличете приема на богати на магнезий храни като листни зеленчуци, авокадо, ядки и бобови растения. (Тъмният шоколад също съдържа магнезий.)

3. Не сте фен на бананите

Тъй като калият е електролит, който е от решаващо значение за поддържане на мускулите, потрепването може да се дължи на липса на калий. Липсата на калий свива кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвния поток и разграждането на мускулната тъкан. Това може да предизвика дразнене и свръхвъзбудимост на невроните. 

4. Не пиете достатъчно вода

Може би най-простият начин за борба с мускулните крампи е да пиете повече вода. Дори леко обезводняване може да намали притока на кръв към мускулите и да предизвика спазми. 

5. Имате свръхчувствителност към някоя храна

Възможно е непоносимостта към някоя храна да се изрази чрез мускулни спазми. Но преди да елиминирате каквото и да било от менюто си, посетете лекар и си направете необходимите тестове. 

6. Тренирате прекалено много 

Леките до умерени степени на разграждане на мускулите са част от стандартния цикъл на тренировка и са необходими за адаптиране. Въпреки това тежкото разрушаване на мускулите може да доведе до по-значителни увреждания на мускулните клетки, които причиняват спазми. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...