Без усмивки в служебни мейли
pixabay
Без усмивки в служебни мейли
03.11.2017|13:00 Прочитания: 1440

Усмихнати, намръщени, намигащи, показващи любов, съгласие, интерес...емотиконите станаха неизменна част от онлайн комуникацията ни. Но колкото и провокиращи ни да ги използваме да са, нямат място в служебната комуникация.

Напротив, емотикони в служебна комуникация могат да ни навредят повече, отколкото си мислим.

Наскоро бе публикувано много интересно изследване в списание Social Psychological and Personality Science. Всичко започва когато група учени от Израел решават да проверят дали смайлитата в служебни имейли могат да повлияят на приемането на информацията. И, да, усмивката определено прави впечатление в имейла, но не позитивно, както се очаква от написалия текста.

Ефектът, който предизвиква емотикона в служебен имейл е точно обратен- изпращащият се възприема като по-малко компетентен по темата. Независимо, че усмихнатото лице в онлайн комуникацията би трябвало да подсказва топлота у отсрещната страна, информацията, която човек споделя в отговор е много по-малко, показват проучванията.

По друг начин казано, онлайн усмивката създава усещане за изкуствена топлина и намалява доверието в автора на служебния имейл.


Още един важен извод от изследването е, че хората предполагат, че работен мейл, съдържащ емотикони, е по-вероятно изпратен от жена.

Така че независимо от възрастта и пола си, погледнете служебния имейл преди да настиснете "изпрати" следващия път и махнете случайно изпуснатите смайлита. 

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...