Никулден- традиции и обичаи
pixabay
Никулден- традиции и обичаи
06.12.2018|11:00 Прочитания: 712

На днешния ден почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. Легендата гласи, че веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. 

Никулден- традиции и обичаи

От това поверие произлиза и традицията на Никулден да се приготвя шаран или друга риба, която е покрита с люспи.

Има много традиции и обичаи, свързани с днешния празник...

Задължително се приготвя риба, която има люспи, но при почистването й трябва да се внимава да не падне люспа на земята. Ако случайно падне люспа, не бива никой да я настъпва, защото се вярва, че ще се разболее и ще умре. 

Костите на рибата се събират и изгарят. След това се закопават под земята или се пускат в течаща вода. Вярва се, че така земята ще бъде по-плодородна и ще се умножи семейното благополучие.

Друг обичай, свързан с днешния ден, е да се приготвя обреден хляб, който се разчупва от главата на семейството, високо над масата.

Трапезата не се вдига през целия ден на Никулден.

Някои хора слагат люспа от шарана в портмонето си, за да имат пари през годината.

На 6-ти декември се украсява и коледната елха.

Разбира се, на днешния ден имен ден празнуват Никола, Николай, Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница. 

Честито на всички именици!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...