Защо седалките в самолетите почти винаги са сини?
pixabay
Защо седалките в самолетите почти винаги са сини?
27.03.2018|16:00 Прочитания: 3054

Някога обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в самолетите? Те почти винаги са сини на цвят, с много малко изключения. Някои хора предполагат, че този цвят е избран, тъй като напомня за небето. Но всъщност, обяснението не е толкова просто. Сега ще ви разкрием тайната. 

Защо седалките са сини?

Първите сини седалки влизат в употреба преди няколко десетилетия, а сега всички авиолинии избират тапицерия в този цвят. Според британски учени повечето хора свързват синия цвят с надеждност и безопасност, което е много важно дори за пътниците, които не страдат от аерофобия. Също така според изследването, 90% от хората подсъзнателно вземат решение за привлекателността на една компания в зависимост от цветовете.

Има практическа причина, поради която авиокомпаниите избират сини седалки - замърсявания, петна и ожулвания са по-малко видими по този цвят и следователно тези седалки могат да се използват за по-дълъг период от време в сравнение с тези, покрити с по-леки цветни тапицерии. В първа класа, по-често се срещат по-светли цветове, тъй като по-малко хора пътуват там и по-бавно се захабяват.

Интересен факт: През 70-те и 80-те години някои авиокомпании се опитаха да използват червена тапицерия. Но по-късно те трябваше да я променят в синьо, тъй като се оказа, че червеният цвят увеличава нивото на агресия сред пътниците.

Плат или кожа?

Що се отнася до материалите, седалките могат да бъдат тапицирани с изкуствена кожа или плат. По правило при въздухоплавателните средства, използвани за дълги полети като трансатлантическите, седалките са тапицирани с плат, тъй като позволяват на кожата да диша, така че пътниците няма да се потят и ще им бъде по-комфортно.

Но изкуствената кожа работи перфектно за кратки полети. Този материал издържа много на износване, така че дори и разлетите напитки няма да оставят петна върху него.

Интересен факт: Кърпата, която се поставя на гърба на седалката, се нарича антимаскар. Тези платове са били широко използвани за покриване на мебелите във викторианската епоха. Името на този аксесоар произхожда от макасаровото масло, което мъжете използват за коса. Това масло оставя мазни петна върху мебелите. Затова хората поставят малки парчета плат върху облегалката на креслата, където хората си поставят главите, за да предотвратят щети на скъпи мебели.

Защо прозорците на самолета не съвпадат със седалките?

Случвало ли ви се е да седнете до прозореца и всъщност нищо да не виждате през него? Да, това се случва, защото прозорците не са разположени така, че да съвпадат със седалките.

Оказва се, че това се случва, защото авиокомпаниите се опитват да съберат колкото се може повече седалки. Има правила за разположението на седалките, но повечете авиокомпании не ги спазват.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...