Невероятен биолуминесцентен морски блясък
You tube
Невероятен биолуминесцентен морски блясък
13.07.2018|16:00 Прочитания: 1405

Не, не очите ви не ви лъжат. Това светещо море не е дело на Photoshop. Това са много малки организми в природата. Крис Уилямс фотографира това на брега на Северен Уелс.  А явлението се дължи на биолуминесцентен планктон. Въпреки, че обикновено се намира в топлите води на Карибите или Югоизточна Азия, светлината е защитен механизъм, който Уилямс забелязва за пръв път на плажа Penmon Point на остров Anglesey преди няколко седмици.

Биолуминесценцията се случва, когато живите организми произвеждат и излъчват светлина. Използва се както от морските, така и от земните гръбначни и безгръбначни за различни цели - камуфлаж, мимикрия, комуникация и защита. В случая светлината е защитна реакция на планктона, тъй като тя прави хищниците по-уязвими. 

"Имах достатъчно късмет да стана свидетел на биолуминесценцията на уелския бряг много пъти през последните пет години, както в Северен, така и в Южен Уелс", споделя Уилямс.  

Това е наистина вълшебно. Вижте видеото:

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...