Веганите са обсебени от този заместител на месото
pixabay
Веганите са обсебени от този заместител на месото
14.02.2018|12:00 Прочитания: 1660

Джакфрут е новата супер храна за 2018 г., която се очаква да бъде навсякъде. Но какво представлява? 

Това е плод (очевидно), но хората са обсебени, защото това всъщност е наистина страхотен заместител на месото. 

И така, какво е джакфрут? 

Джакфрут е растение, което расте на дървета в тропиците- Индия и Азия. Това е голям плод с овална форма със зелен до кафяв цвят върху външната му твърда черупка.

През последните години е започнал да се проявява като вегетарианска месна алтернатива, тъй като не е толкова обработен, колкото някои други вегетариански "меса", а когато е смляно, има текстура, приличаща на смляно пилешко или свинско месо. 

Как се приготвя? 

Повечето хора купуват джакфрут, който вече е приготвен и опакован. Предлага се в опаковки за хладилника или в кутии в саламура, вода или сироп.

Джакфрут се продава в специализирани магазини и се яде, когато все още не е узряло. 

Какво можете да ядете с него? 

Джакфрут има много малко вкус, което го прави чудесно средство за сосове и маринати. Можете да го печете или да го опушите или дори да го поставите на пица. Преди да го сложите в някакво друго ястие, е добре да го запържите лека с подправки. 

Веганите са обсебени от този заместител на месото Instagram

Веганите са обсебени от този заместител на месото Instagram

Веганите са обсебени от този заместител на месото Instagram

Каква хранителна стойност има?

Ето  каква е уловката: няма много ценни хранителни вещества. Не е добре да го използвате за заместител на месото редовно, защото е доста бедно на протеини. В една чаша има под 3 грама протеини. В сравнение с други популярни месни заместители, това не е особено много, например половин чаша твърдо тофу има 21 грама протеин. 

Джакфрут обаче осигурява няколко грама фибри, както и витамини от вида B, които ще ви задържат сити по-дълго и ще подпомогнат метаболизма, движението на кръвта и здравето на сърцето. 

По-добре ли е за вас от други заместители на месото?

Не е задължително. Въпреки че може да мине през по-малко "обработка" от тофу, темпе или сеитан, това не го прави хранително превъзходно. Съществуват и други не-обработени месни алтернативи, които са по-богати на протеини. 

Ако обаче сте вегетарианец и търсите нещо ново, което да добавите към менюто си, джакфрут е страхотна възможност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви
тази статия?
Последно от Jenite
Момък се влюбил безнадеждно в девойка. Отишъл при нея и й казал, а момичето попитало: - Имаш ли два Мерцедеса? - Не.- Имаш ли един милион долара? - Не. - Имаш ли двуетажна...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...