Колко кейл е безопасно да ядете на седмица?
pixabay
Колко кейл е безопасно да ядете на седмица?
04.01.2018|11:00 Прочитания: 407

Ако искате да се храните здравословно и търсите подходящата храна за целта, кейл обикновено е подходящ. То е от семейството на зелето, броколи и карфиол. Една чаша кейл съдържа само 35 калории и 2,5 грама фибри. Съдържанието на витамини C и K е високо, както и на антиоксиданти, като бета каротин. Кейл е добър растителен източник на калций, калий и магнезий. Изследователите са установили също, че фитохимикалите в кейл могат да инхибират растежа на раковите клетки. 

Не е чудно, че хората искат да прибавят кейл към повечето си ястия. Но възможно ли е да прекалим с количеството кейл?

Преди няколко години, светът беше шокиран от факта, че консумирането на прекалено много зеленчуци може да бъде отровно. Хората се притесняваха, че кореновата система на кейлът абсорбира олово и талий, тежък метал, намиращ се в почвата, и яденето на твърде много от зеленчука ще доведе до повишени нива на токсичните метали в кръвта.

Истината е, че яденето на нещо в големи количества, от кокосово масло до авокадо, не е добро за вас. Кейл е страхотна храна, но не прекалявайте с количеството. Може да не ви причини отравяне с тежки метали, но прекаляването може да има други негативни ефекти. Тъй като кейл е добър източник на влакна, то може бързо да ви напълни и да изтласка от храната ви други добри хранителни вещества. Плюс това, яденето на прекалено много фибри (като това, което намирате в кейл) може да разруши хаоса на вашата система за стомашно-чревния тракт, причинявайки подуване, диария, газове, запек и дори неправилно усвояване на хранителни вещества. Разбира се, трябва да консумирате наистина голямо количество, за да има тези негативни ефекти. 

Можете да ядете кейл всеки ден, просто не в големи количества. Не яжте повече от една или две порции кейл на де